Μια ευρεία διεθνής συνεργασία επιστημόνων καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να καθορίσουν έναν νέο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) που να επικεντρώνεται στη βιώσιμη χρήση της γήινης τροχιάς και στην αποτροπή της συσσώρευσης διαστημικών απορριμμάτων.
Στο άρθρο τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «One Earth», οι ερευνητές τονίζουν τη σπουδαιότητα της παγκόσμιας συνεργασίας για την προστασία του διαστημικού περιβάλλοντος, καθώς οι εντεινόμενες διαστημικές δραστηριότητες εγκυμονίζουν σοβαρούς κινδύνους.
Οι επιστήμονες προτείνουν τον 18ο SDG, ο οποίος εμπνέεται από τον 14ο SDG για τη διαχείριση των θαλάσσιων απορριμμάτων. Επισημαίνουν ότι από τη δεκαετία του 1950 έχουν εκτοξευθεί περίπου 20.000 δορυφόροι, οι οποίοι προσέφεραν ανεκτίμητα οφέλη, αλλά ταυτόχρονα έχουν δημιουργήσει και συντρίμμια στο διάστημα. Με πάνω από 100 χώρες να συμμετέχουν ενεργά σε διαστημικές δραστηριότητες, ο νέος SDG μπορεί να προάγει τη διεθνή συνεργασία και να προσφέρει μηχανισμούς για την εφαρμογή λύσεων.
Το άρθρο έχει υπογραφεί από ερευνητές κορυφαίων πανεπιστημίων και οργανισμών, όπως το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, το Jet Propulsion Laboratory της NASA και το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ. Η επικεφαλής της ομάδας, Ίμοτζεν Νάπερ, τόνισε την επιτακτική ανάγκη δράσης: «Η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος —από τους ωκεανούς ως τις τροχιές του πλανήτη— είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Και οι δύο είναι θεμελιώδεις για την υγεία της Γης μας».