Επαγγέλματα σε κίνδυνο: Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την αγορά εργασίας έως το 2030

Ανακατατάξεις στην Αγορά Εργασίας: Τι Επιφυλάσσει το 2030;

Μια νέα εποχή στην αγορά εργασίας διαγράφεται στον ορίζοντα του 2030. Η αυξανόμενη αυτοματοποίηση και η εξέλιξη της τεχνολογίας αναμένεται να οδηγήσουν σε συρρίκνωση ορισμένων επαγγελμάτων, όπως ταμίες, υπάλληλοι λιανικής και διοικητικοί βοηθοί.

Προβλέψεις για Δημιουργία και Εξάλειψη Θέσεων Εργασίας

Σύμφωνα με την Έκθεση για το Μέλλον των Εργασιών, που δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), αναμένονται σημαντικές ανακατατάξεις. Το 22% των σημερινών θέσεων εργασίας θα επηρεαστεί από τη δημιουργία νέων θέσεων και την κατάργηση υφιστάμενων.

Η έκθεση προβλέπει τη δημιουργία 170 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 14% της τρέχουσας απασχόλησης. Ωστόσο, παράλληλα, εκτιμάται ότι θα χαθούν 92 εκατομμύρια θέσεις, οδηγώντας σε μια καθαρή αύξηση 78 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας έως το 2030 στον τομέα της μελλοντικής απασχόλησης.

Ρομποτική και αυτοματισμός στην εργασία

Οι Παράγοντες που Διαμορφώνουν το Εργασιακό Τοπίο

Η έρευνα βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερους από 1.000 κορυφαίους εργοδότες παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας πάνω από 14 εκατομμύρια εργαζομένους σε 55 χώρες και 20+ βιομηχανίες. Η ανάλυση εστιάζει στις μακροοικονομικές τάσεις και τις επιπτώσεις τους στις θέσεις εργασίας και στις απαιτούμενες δεξιότητες. Οι κυριότεροι παράγοντες που θα διαμορφώσουν τις βιομηχανίες διεθνώς είναι:

  • Τεχνολογικές εξελίξεις (αυτοματισμός θέσεων εργασίας, τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία).
  • Δημογραφικές μεταβολές.
  • Γεωοικονομικές εντάσεις.
  • Οικονομική αστάθεια.
  • Η πράσινη μετάβαση.

Εργασία και ρομποτική

Ζήτηση για Νέες Δεξιότητες

Οι ρόλοι που σχετίζονται με την τεχνολογία, όπως οι ειδικοί στα μεγάλα δεδομένα (big data), οι μηχανικοί στο fintech, οι ειδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) και οι προγραμματιστές λογισμικού, αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς. Επιπλέον, οι ρόλοι στον τομέα της πράσινης ενέργειας, όπως οι μηχανικοί ανανεώσιμων πηγών, βρίσκονται επίσης σε υψηλή ζήτηση. Δεξιότητες όπως η κυβερνοασφάλεια αναδεικνύονται ως απαραίτητες στον ψηφιακό κόσμο.

Παρ’ όλα αυτά, δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη, η προσαρμοστικότητα και η δημιουργικότητα παραμένουν σημαντικές και αναγκαίες για την επιτυχία στο νέο εργασιακό περιβάλλον. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους (upskilling) για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις. Κατά μέσο όρο, αναμένεται ότι το 39% των σημερινών δεξιοτήτων των εργαζομένων θα αλλάξει ή θα καταστεί απαρχαιωμένο τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη και ο αυτοματισμός θέσεων εργασίας οδηγούν σε απώλειες σε ορισμένους τομείς, δημιουργούν παράλληλα νέες ευκαιρίες για εξειδικευμένους επαγγελματίες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα