Οι ανατιμήσεις στο κακάο και οι αυξήσεις στις τιμές της σοκολάτας έχουν αρχίσει να αλλάζουν τις διατροφικές επιλογές των καταναλωτών, οι οποίοι στρέφονται στα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά.
Η παραγωγή κακάου, βασική πρώτη ύλη για τη σοκολάτα, έχει μειωθεί σημαντικά παγκοσμίως λόγω κακών καιρικών συνθηκών και ασθενειών που πλήττουν τα κακαόδεντρα. Παράλληλα, η ζήτηση αυξάνεται διαρκώς, γεγονός που αναπόφευκτα οδηγεί σε αυξήσεις των τιμών.
Σήμερα, τα ζαχαροπλαστεία προμηθεύονται σοκολάτα σε χονδρική τιμή που αγγίζει τα 8,4 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, οι έμποροι και διανομείς του προϊόντος προειδοποιούν ότι, λόγω της σπανιότητας του κακάου, οι τιμές μπορεί να φτάσουν στα 11 ή και σε υπερβολικό σενάριο στα 13 ευρώ το κιλό στο μέλλον.
Αντιμετωπίζοντας την κατάσταση, τα ζαχαροπλαστεία δοκιμάζουν διάφορες στρατηγικές, όπως το να μειώσουν την ποσότητα σοκολάτας που χρησιμοποιούν στα γλυκά τους, προκειμένου να αποφύγουν να μετακυλήσουν τις αυξήσεις τιμών στους καταναλωτές.
Σημαντική είναι επίσης η αύξηση στις τιμές λιανικής για προϊόντα με σοκολάτα, που υπερβαίνει το 21%. Για παράδειγμα, μια μπάρα γάλακτος 60 γρ. που κόστιζε 1,35 ευρώ, τώρα πωλείται στα 1,64 ευρώ.
Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες είναι πλέον φανερή, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις και πολλοί στρέφονται σε άλλα είδη γλυκών, με τα σιροπιαστά γλυκά να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, εξαιτίας της φθηνότητας των πρώτων υλών τους σε σύγκριση με τη σοκολάτα.