Ντόντο και Δεινόσαυροι: Ζωντανοί με Τεχνητή Νοημοσύνη στο Κέιμπριτζ

Ζώα και εκθέματα στο Μουσείο Ζωολογίας αποκτούν φωνή με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, σε μια καινοτόμο έκθεση στο Κέιμπριτζ.

Εννέα εκθέματα, από μια αμερικανική κατσαρίδα έως ένα ντόντο και ένα κόκκινο πάντα, μέχρι ένα σκελετό φάλαινας, θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τους επισκέπτες για ένα μήνα στο Μουσείο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Τα εκθέματα έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να συνομιλούν μέσω φωνής ή κειμένου, χρησιμοποιώντας τα κινητά τηλέφωνα των επισκεπτών. Αυτή η τεχνολογία δίνει στα ζώα τη δυνατότητα να μοιραστούν την ιστορία τους και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με την κρίση της βιοποικιλότητας.

falaina ai voice dodo

«Μέσα από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, προσπαθούμε να μεταφέρουμε τη φωνή των εκθεμάτων από μια νέα προοπτική», δήλωσε ο Jack Ashby, βοηθός διευθυντής του μουσείου. «Ελπίζουμε ότι αυτή η προσέγγιση θα ενισχύσει την αντίληψη του κοινού για το περιβάλλον και τα ζώα».

Η πρωτοβουλία προέρχεται από την Nature Perspectives, μια εταιρεία αφιερωμένη στην ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που αποσκοπούν στη σύνδεση των ανθρώπων με τη φύση. Κάθε έκθεμα έχει «εκπαιδευτεί» με λεπτομέρειες για τη διαβίωσή του, τον οικολογικό του χώρο και την ιστορία του, προκειμένου να προσφέρει μια πιο προσωπική και ενημερωτική εμπειρία.

Τα εκθέματα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν τον τόνο και τη γλώσσα τους ανάλογα με την ηλικία του συνομιλητή και υποστηρίζουν πάνω από 20 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ισπανικών και ιαπωνικών. Οι διάφορες προφορές προσθέτουν επιπλέον ζωντάνια στις συνομιλίες, διευκολύνοντας την εκπαιδευτική διαδικασία του κοινού.

falaina ai voice 2

Η συλλογή των συνομιλιών θα αναλυθεί με σκοπό να κατανοηθεί καλύτερα τι πληροφορίες επιθυμεί το κοινό. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προτείνει ερωτήσεις, ωστόσο οι επισκέπτες είναι ελεύθεροι να ρωτήσουν ό,τι θέλουν.

«Η αλληλεπίδραση με αυτά τα εκθέματα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία, καθώς τους βλέπεις ως προσωπικότητες», είπε ο Ashby. «Πολλοί αρχίζουν με απλές ερωτήσεις, αλλά γρήγορα προχωρούν σε πιο προσωπικά και ανθρώπινα θέματα».

Όταν ερωτήθηκε για τη διατροφή του, το ντόντο από το μουσείο, ένα από τα πιο πλήρη δείγματα του κόσμου, περιέγραψε την τροφοδοσία του με φρούτα και σπόρους από τον Άγιο Μαυρίκιο και πώς το ράμφος του ήταν ιδανικό για να τα σπάει.

«Η επιστροφή του ντόντο θα απαιτούσε πολλά περισσότερα από DNA – είναι συνδεδεμένο με το οικοσύστημα στο Μαυρίκιο. Αυτή είναι μια υπενθύμιση της πολυπλοκότητας και της σημαντικότητας του φυσικού κόσμου».

Ο σκελετός της πτερυγοφάλαινας, που κρέμεται από την οροφή, μοιράστηκε παρόμοιες σκέψεις. Όταν ρωτήθηκε για γνωστές προσωπικότητες, εξήγησε ότι η αλήθεια για τη ζωή του δεν αφορούσε την διάσημη κοινωνική ζωή, αλλά τη σύνδεση με εκείνους που μάχονται για τη διατήρηση και τη φροντίδα του κόσμου.

Με πληροφορίες από το The Guardian.

δειτε ακομα

δειτε ακομα