Η ανθρωπότητα έχει επιφέρει μια σημαντική διαταραχή στον κύκλο του νερού στον πλανήτη, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Αυτή η κατάσταση προμηνύει σοβαρές συνέπειες για τις οικονομίες, την παραγωγή τροφίμων και τις ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με νέα μελέτη της διεθνούς επιτροπής Global Commission on the Economics of Water.
Η ανευθυνότητα στη χρήση της γης και τα προβλήματα διαχείρισης του νερού στις τελευταίες δεκαετίες, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, προκαλούν πρωτοφανείς πιέσεις στον παγκόσμιο υδρολογικό κύκλο, όπως τονίζει η έρευνα.
Ο κύκλος του νερού περιγράφει το πολύπλοκο σύστημα μέσω του οποίου το νερό μετακινείται στη Γη. Ξεκινά με την εξάτμιση από το έδαφος, τα ποτάμια και τις λίμνες, συνεχίζει με το σχηματισμό υδρατμών στην ατμόσφαιρα, και ολοκληρώνεται όταν οι υδρατμοί ψύχονται και γίνονται βροχή ή χιόνι, επιστρέφοντας έτσι στη γη.
Ωστόσο, η διατάραξη αυτού του κύκλου έχει ήδη δώσει σημάδια επιπτώσεων, με σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν ελλείψεις στο νερό.
Ανάγκη άμεσων δράσεων
Εάν δεν ληφθούν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα, οι συνέπειες θα είναι ακόμη πιο καταστρεπτικές. Η κρίση του νερού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων και να επηρεάσει κατά μέσο όρο το 8% του ΑΕΠ των χωρών μέχρι το 2050. Ανάμεσα στις χώρες με χαμηλότερους εισοδηματικούς δείκτες, οι οικονομικές απώλειες στο ΑΕΠ μπορεί να φτάσουν έως και το 15%.
«Είμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής αλλαγής, καθώς για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, προκαλούμε μεγάλη ανισορροπία στον κύκλο του νερού», δηλώνει ο Johan Rockström, συν-πρόεδρος της Global Commission on the Economics of Water και συνεργάτης Έρευνας. «Η εξάρτησή μας από την υγρασία, την πηγή του γλυκού νερού, είναι πλέον αμφισβητήσιμη».