Τα αυγά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφική πράξη πολλών ανθρώπων και διεξάγονται συνεχώς νέα επιστημονικά ενδιαφέροντα γύρω από αυτά.
Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο ανέδειξε ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που καταναλώνουν αυγά τακτικά μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα μνήμης και μείωση υποκειμενικών γνωστικών ικανοτήτων, με την πάροδο των χρόνων. Οι έρευνες αυτές τονίζουν τη θετική τους συμβολή στις γνωστικές ικανότητες.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, επικεντρώθηκε σε 890 ενήλικες άνω των 55 ετών στην περιοχή Ράντσο Μπερνάρντο στην Καλιφόρνια. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια σειρά γνωστικών δοκιμασιών από το 1988 έως το 1991, και στη συνέχεια ξανά από το 1992 έως το 1996, για να αξιολογηθούν η γενική γνώση, η εκτελεστική λειτουργία και η σημασιολογική μνήμη τους.
Κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων με βάση το φύλο, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα αυγά παρουσίασαν εντυπωσιακά αποτελέσματα στις δοκιμές λεκτικών και εκτελεστικών ικανοτήτων. Αυτή η σύνδεση παρέμεινε ισχυρή ακόμη και μετά την επιρροή παραγόντων όπως η ηλικία, η εκπαίδευση, ο τρόπος ζωής, τα επίπεδα χοληστερόλης και η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και πρωτεϊνών.
Στην έρευνα προέκυψε ότι «η μαγική τιμή για τις γυναίκες, ιδίως τις μεγαλύτερες, είναι πέντε αυγά την εβδομάδα».
Συνοψίζοντας, η κατανάλωση ενός αυγού καθημερινά μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της γνωστικής δυσλειτουργίας. «Οι γυναίκες με τη μεγαλύτερη πρόσληψη αυγών παρουσίασαν λιγότερη πτώση στην ευχέρεια κατηγοριοποίησης επι των τεσσάρων ετών, συγκριτικά με εκείνες που δεν κατανάλωναν σταθερά αυγά. Αν και η διαφορά είναι μικρή, παραμένει στατιστικά σημαντική», επισημαίνουν οι ερευνητές Donna Kritz-Silverstein και Ricki Bettencourt στην έκθεσή τους για την κατανάλωση αυγών.