Η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης στα παιδιά, τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και στην πρώιμη παιδική ηλικία, μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας προστασίας από τον διαβήτη και την υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την ενήλικη ζωή, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι 1.000 πρώτες ημέρες ζωής είναι καθοριστικές για την υγιεινή διατροφή, καθώς κατά την περίοδο αυτή τα μωρά απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά πρώτα από τη μητέρα τους και αργότερα από διάφορες βρεφικές τροφές. Η μείωση της ζάχαρης στη διατροφή τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συνδέεται με μια εντυπωσιακή μείωση 35% των ποσοστών διαβήτη τύπου 2 κατά τη μέση ηλικία, ενώ παρατηρείται επίσης 20% μείωση της υπέρτασης στη ζωή τους αργότερα.
Η έρευνα δείχνει ότι μια διατροφή φτωχή σε ζάχαρη, μπορεί επίσης να καθυστερήσει την ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων, με τον διαβήτη και την υψηλή αρτηριακή πίεση να εμφανίζονται τέσσερα και δύο χρόνια αργότερα αντίστοιχα, σε άτομα που είχαν ολιγότερη ζάχαρη στην αρχή της ζωής τους, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από ένα πείραμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η διανομή ζάχαρης και γλυκών είχε περιοριστεί μέσω κουπονιών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έως το 1953. Κατά την περίοδο αυτή, η ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνονταν ήταν ανάλογη με τις σημερινές διατροφικές συστάσεις, προτού σχεδόν διπλασιαστεί αμέσως μετά την κατάργηση των περιορισμών, από περίπου 40 γραμμάρια σε 80 γρ. ημερησίως. Χρησιμοποιώντας δεδομένα της UK Biobank, συγκρίθηκαν οι υγειονομικές συνθήκες 38.000 ατόμων που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του κουπονιού και 22.000 που γεννήθηκαν αμέσως μετά την κατάργηση του.
Για τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες, ωστόσο συστήνεται να αποφεύγουν τα ζαχαρούχα ποτά και τα τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη. Παρά ταύτα, οι μέσοι Βρετανοί καταναλώνουν περίπου διπλάσια ποσότητα από αυτήν που συνιστούν οι ειδικοί.
«Αυτά τα νέα στοιχεία προσφέρουν περαιτέρω στήριξη ότι η μείωση της έκθεσης των μωρών στη ζάχαρη κατά την εγκυμοσύνη και τους πρώτους μήνες της ζωής έχει μόνιμα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου διαβήτη και υπέρτασης αργότερα στη ζωή τους. Τα ευρήματά μας συμφωνούν με άλλες μελέτες που δείχνουν ότι οι μητέρες που καταναλώνουν τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βοηθούν τη μειωμένη παχυσαρκία στα παιδιά τους», δήλωσε ο καθηγητής Keith Godfrey από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.
«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των παιδιών και των ενηλίκων. Αυτή η νέα μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της διατροφής φτωχής σε πρόσθετα σάκχαρα κατά την εγκυμοσύνη και τα πρώτα χρόνια της ζωής, για τη διασφάλιση καλής υγείας στη μέση ηλικία», κατέληξε η ερευνήτρια Δρ. Νίνα Ρότζερς.