Η φετινή τουριστική περίοδος πλησιάζει στο τέλος της και οι ξενοδόχοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους, παρά την αύξηση των εσόδων και τον μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών. Αυτό φάνηκε από τις τοποθετήσεις στο 3ο Περιφερειακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων που οργανώθηκε στη Ζάκυνθο.
Ορισμένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του προορισμού, όπως επισημάνθηκε, περιλαμβάνουν την έλλειψη βασικών τουριστικών υποδομών, όπως οι οδικές συνδέσεις, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, καθώς και η ύδρευση. Επιπλέον, οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που αναμένονται από το νέο έτος, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του τέλους για την κλιματική αλλαγή, εγείρουν ανησυχίες. Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, τα έσοδα από αυτό το τέλος αναμένονται να φτάσουν τα 203 εκατ. ευρώ το 2025, ενώ η ανάπτυξη των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, η αύξηση του λειτουργικού κόστους και η έλλειψη προσωπικού προσθέτουν ακόμα περισσότερες προκλήσεις.
Οι παραπάνω παράγοντες, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, ειδικά καθώς γειτονικοί προορισμοί όπως η Ισπανία, η Τουρκία και η Αλβανία επωφελούνται από τα κενά στην αγορά.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής, τόνισε ότι η τρέχουσα κατάσταση του τουρισμού είναι περίπλοκη και γεμάτη προκλήσεις: “Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με σημάδια κόπωσης ακόμη και σε δημοφιλείς προορισμούς.” Υπογράμμισε επίσης πως οι αλλαγές στις ταξιδιωτικές προτιμήσεις και η πίεση στο οικονομικό πλάνο των τουριστών λόγω του πληθωρισμού προκαλούν ανησυχία.
Ο κ. Χατζής επισήμανε ότι η κυβέρνηση δείχνει απ reluctance να ρυθμίσει τη βραχυχρόνια μίσθωση, δηλώνοντας ότι “Ο τουρισμός δεν μπορεί να σηκώνει το βάρος seules. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να φορολογούμε τα έσοδα.”
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη στήριξη χρηματοδοτικών εργαλείων θα μπορέσουν να δοθούν λύσεις, κυρίως στη βελτίωση των τουριστικών υποδομών.
ΠΗΓΗ: Βίκυ Κουρλιμπίνη – Capital.gr