Γιατί τα τυριά αποκτούν χρώμα: Η υπέροχη μεταμόρφωση του γάλακτος!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποια τυριά έχουν αυτή την έντονα κίτρινη απόχρωση, ενώ το γάλα από το οποίο προέρχονται είναι λευκό;

Σήμερα, θα σας αποκαλύψουμε την αλήθεια!

Τι κάνει τα τυριά κίτρινα;

Η έντονη κίτρινη απόχρωση οφείλεται στη φυσική χρωστική ουσία Annatto, που προέρχεται από τους καρπούς του δέντρου Achiote (lat. Bixa Orellana), το οποίο συναντάται κυρίως στη Νότια Αμερική και την Καραϊβική.

Οι καρποί αυτού του δέντρου περιέχουν σπόρους με κεραμιδί χρώμα, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για τη βαφή υφασμάτων και την χρωματιστική επεξεργασία τροφίμων και καλλυντικών, φτάνοντας μάλιστα στα χέρια των Αζτέκων.

Πλέον, το Annatto χρησιμοποιείται κυρίως ως χρωστική τροφίμων, με έμφαση στα τυριά και το βούτυρο.

Η ιστορία πίσω από το κίτρινο τυρί

Τα κίτρινα και πορτοκαλί τυριά που γνωρίζουμε σήμερα έχουν τις ρίζες τους τον 17ο αιώνα. Στο παρελθόν, τα τυριά που φτιάχνονταν στην Αγγλία προέρχονταν από αγελάδες που τρέφονταν με χόρτο πλούσιο σε β-καροτίνη, γεγονός που προσέδιδε στο γάλα μια χρυσή απόχρωση. Μια τέτοια απόχρωση συσχετιζόταν με την ποιότητα, αλλά αυτό άρχισε να αλλάζει γύρω στον 17ο αιώνα.

Αντί να διατηρήσουν την κρέμα που παρουσίαζε το χρώμα, οι τυροκόμοι άρχισαν να την πωλούν χωριστά ή να τη μετατρέπουν σε βούτυρο για πρόσθετο κέρδος. Έτσι, δημιουργήθηκε το λευκό τυρί, το οποίο δεν είχε την ίδια γεύση ή λιπαρά με τα κίτρινα τυριά.

Οι πελάτες σύντομα παρατήρησαν τη διαφορά και συνειδητοποίησαν ότι πληρώνουν την ίδια τιμή για λιγότερο προϊόν. Για να ξεγελάσουν τους καταναλωτές, οι τυροκόμοι άρχισαν να προσθέτουν χρωστικές στα τυριά με χαμηλά λιπαρά.

Χημικές ενώσεις όπως το σαφράν, ο κατιφές και ο χυμός καρότου αναβάθμισαν τα λευκά γαλακτοκομικά προϊόντα, προσφέροντάς τους έντονα χρώματα. Ωστόσο, η δημοτικότητα αυτών των χρωστικών υποχώρησε, δίνοντας χώρο στο Annatto, που σήμερα προσφέρει στα τυριά πλούσιες κίτρινες και πορτοκαλί αποχρώσεις.

Η παράδοση του χρωματισμού τυριών έχει γίνει τόσο ριζωμένη στην αγορά που επηρεάζει ακόμη και την αντίληψη των καταναλωτών. Τα έντονα χρωματισμένα τυριά συχνά προσελκύουν τους πελάτες, καθώς τείνουν να τα συνδέουν με πιο έντονες γεύσεις.

Αυτός ο ψυχολογικός αντίκτυπος έχει διασφαλίσει τη σταθερή χρήση του Annatto στην παραγωγή τυριών, ακόμα και σε περιόδους όπου οι διαδικασίες παραγωγής γάλακτος έχουν γίνει πιο τυποποιημένες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα