Η ιστοσελίδα Taste Atlas ανανέωσε πρόσφατα τη λίστα της με τα πιο νόστιμα τυροκομικά πιάτα παγκοσμίως και το σαγανάκι από την Ελλάδα κατέκτησε την κορυφή. Με αξιολόγηση 4,6 στα 5, το σαγανάκι αναγνωρίζεται ως το καλύτερο πιάτο με τυρί στον κόσμο σύμφωνα με τους χρήστες της πλατφόρμας.
Το σαγανάκι είναι ένα δημοφιλές ελληνικό ορεκτικό, στο οποίο λαχανικά, κρέατα ή θαλασσινά όπως γαρίδες και μύδια τυλίγονται σε τυρί και τηγανίζονται ή τσιγαρίζονται. Υπάρχει επίσης η εκδοχή που φτιάχνεται μόνο με τυρί, το οποίο τηγανίζεται μέχρι να αποκτήσει την χαρακτηριστική χρυσαφένια κρούστα και σερβίρεται σε ένα μικρό τηγάνι με δύο λαβές, γνωστό ως σαγκάνι.
Η προέλευση του ονόματος σαγανάκι σχετίζεται με μια παραδοσιακή τεχνική καρυκεύσεως του ντόπιου τυριού από Έλληνες αγρότες, οι οποίοι τηγάνιζαν ποικιλίες όπως φέτα, κεφαλοτύρι και μανούρι. Διάφορες περιοχές έχουν τις δικές τους παραλλαγές, όπως η χρήση της φορμαέλας στην Αράχωβα και του χαλουμιού στην Κύπρο. Στην τυπική ελληνική εκδοχή του πιάτου, τα τυριά που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κασέρι και φέτα από πρόβειο γάλα.
Το Taste Atlas είναι μια αναγνωρίσιμη διαδικτυακή πλατφόρμα που εστιάζει στη γαστρονομία, συλλέγοντας πιάτα, ποτά και γεύσεις από διάφορες χώρες. Οι χρήστες μοιράζονται τις προτιμήσεις τους και ψηφίζουν, ώστε να αναδεικνύονται τα κορυφαία φαγητά του κόσμου.
Η δεκάδα με τα καλύτερα τυροκομικά πιάτα παγκοσμίως συνεχίζεται ως εξής:
- #2 Προβολέτα, Αργεντινή
- #3 Σβρλίσκι Μπελμούζ, Σερβία
- #4 Κάτσιο ε πέπε, Ιταλία
- #5 Καχαπούρι, Γεωργία
- #6 Μπανίτσα σας σιρένε, Βουλγαρία
- #7 Φοκάτσια κον φορμάτζιο, Ιταλία
- #8 Αζαρούλι καχαπούρι, Γεωργία
- #9 Φοντί, Γαλλία
- #10 Κεσαντίγια, Μεξικό