Επεξεργασμένες Τροφές: Όλες Ίδιες; Ποιες Αυξάνουν τον Κίνδυνο Θνητότητας;

Η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα και την κλινική διατροφή, μοιράζεται μαζί μας κάποιες ενδιαφέρουσες πτυχές γύρω από τις επεξεργασμένες τροφές. Εξετάζει πώς ορισμένες από αυτές μπορεί να προσφέρουν οφέλη, ενώ άλλες μπορεί να βλάψουν την υγεία μας.

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ ανακαλύπτουμε μια πληθώρα επεξεργασμένων τροφών οι οποίες, ενώ είναι δελεαστικές και προσεγμένες αισθητικά, απέχουν πολύ από την φυσική τους προέλευση. Αν και είναι γνωστό ότι πολλές από αυτές περιέχουν ζάχαρη, νάτριο και κακά λιπαρά, η γεύση τους συχνά μας παρασύρει σε υπερκατανάλωση. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι κάποιες επεξεργασμένες τροφές ενδέχεται να είναι επιβλαβείς για την υγεία και να σχετίζονται με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας, παρά το γεγονός ότι άλλες μπορεί να προσφέρουν σημαντικά διατροφικά πλεονεκτήματα.

Όσο μεγαλύτερη η επεξεργασία, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος

Μια νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal προσθέτει στοιχεία στη συζήτηση γύρω από τις επιπτώσεις των πολύ επεξεργασμένων τροφών (ultra processed foods) στην υγεία μας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι επεξεργασμένες τροφές εξίσου επιβλαβείς. Πρέπει κάθε τρόφιμο να αξιολογείται με βάση την θρεπτική του αξία. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο και οι γαλακτοκομικές τροφές φυτικής προέλευσης είναι επεξεργασμένα, αλλά προσφέρουν διατροφικό πλεονέκτημα, σε αντίθεση με τα μπισκότα και τα αλλαντικά, που δεν προσφέρουν τα ίδια οφέλη.

Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε ήταν εκτενής, περιλαμβάνοντας περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες από τις μελέτες Nurses’ Health Study και Health Professionals Follow-up Study. Μετά από πάνω από 30 χρόνια παρακολούθησης, κατέληξε σε 30.188 θανάτους γυναικών και 18.005 ανδρών. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφών συνδέεται με μικρή αύξηση της θνησιμότητας (4-9%) από αιτίες που δεν σχετίζονται με καρδιοαγγειακά προβλήματα ή καρκίνο. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πιο επιβλαβείς τροφές σχετίζονται με προϊόντα κρέατος, τα οποία, όμως, οι ερευνητές αναγνώρισαν ως λιγότερο επιβλαβή όταν αξιολογήθηκε η συνολική ποιότητα της διατροφής.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Προσοχή στις επιλογές

Η τρέχουσα συζήτηση για τις επεξεργασμένες τροφές συχνά προκαλεί σύγχυση, οδηγώντας κάποιους να αποφεύγουν προϊόντα όπως ψωμιά και δημητριακά ολικής άλεσης, τα οποία είναι ωφέλιμα για την υγεία. Οι κύριοι παράγοντες που συνεισφέρουν σε κακές διατροφικές συνήθειες περιλαμβάνουν κατεργασμένα κρέατα, ζαχαρούχα ποτά, γλυκά και τηγανητές τροφές. Σημαντική έρευνα του 2023 υπογράμμισε ότι οι φυτικές εναλλακτικές επιλογές κρέατος δεν είχαν αρνητική επίδραση στην υγεία.

Επομένως, είναι κρίσιμο να αναγνωρίσουμε ποια επεξεργασμένα τρόφιμα αξίζει να αποφεύγουμε και να κάνουμε χώρο στη διατροφή μας για εκείνα που είναι λιγότερο επεξεργασμένα, αλλά ενδέχεται να προσφέρουν ωφέλη.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.createhealth.gr
fb page: getactive
Instagram: @feedyourimmunity / @createhealthbymarselou

δειτε ακομα

δειτε ακομα