Οι άνθρωποι έχουν πιθανόν αναπτύξει την ικανότητα να αρχίζουν να χωνεύουν τροφές πλούσιες σε άμυλο εδώ και πολύ καιρό, πριν ακόμη απολαύσουν τα οφέλη της γεωργίας και τις καλλιέργειες. Έρευνες δείχνουν ότι το γονίδιο υπεύθυνο για την παραγωγή σάλιου που διασπά το άμυλο, πιθανόν διπλασιάστηκε για πρώτη φορά πάνω από 800.000 χρόνια πριν, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για τις διατροφικές μας προτιμήσεις σήμερα.
Ο διπλασιασμός είναι μια μορφή μετάλλαξης που επιτρέπει την παραγωγή επιπλέον αντιγράφων ενός συγκεκριμένου γονιδίου. Εδώ και αρκετό καιρό οι ειδικοί γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι φέρουν περισσότερα από ένα αντίγραφα του γονιδίου που βοηθά στην αρχική διάσπαση του αμύλου, το οποίο περιέχεται σε μερικά από τα πιο αγαπημένα μας τρόφιμα, όπως οι πατάτες, το ρύζι και διάφορα φρούτα και λαχανικά.
Η παρουσία περισσότερων αντιγράφων αυτού του γονιδίου σημαίνει καλύτερη ικανότητα διάσπασης των υδατανθράκων. Ωστόσο, οι επιστήμονες είχαν δυσκολία στον εντοπισμό της χρονικής περιόδου και του τρόπου που επεκτάθηκε αυτός ο αριθμός γονιδίων.
Μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο σε συνεργασία με το Εργαστήριο Τζάκσον στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασε στοιχεία ότι ο διπλασιασμός του γονιδίου γνωστό ως αμυλάση του σάλιου (AMY1) όχι μόνο βοήθησε τους ανθρώπους να προσαρμοστούν στη διατροφή τους με άμυλο, αλλά ίσως έχει συμβεί πάνω από 800.000 χρόνια πριν, προτού ακόμη αρχίσει η γεωργία, η οποία χρονολογείται μόλις 7.000 χρόνια πριν.
Το ένζυμο
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αμυλάση είναι το ένζυμο που διασπά το άμυλο σε γλυκόζη και επηρεάζει τη γεύση του ψωμιού. «Όσο περισσότερα γονίδια αμυλάσης έχετε, τόσο περισσότερη αμυλάση μπορείτε να παράγετε και τόσο πιο αποτελεσματικά μπορείτε να αφομοιώσετε το άμυλο», εξηγεί ο καθηγητής Ομέρ Γκόκσουμεν από το τμήμα βιολογικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο.
Αναλύοντας το γονιδίωμα 68 αρχαίων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός δείγματος DNA που χρονολογείται πριν από 45.000 χρόνια από τη Σιβηρία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες είχαν ήδη διπλά αντίγραφα του γονιδίου αυτού. Αυτό υποδεικνύει ότι οι πρώτοι άνθρωποι που ζούσαν στην Ευρασία είχαν ήδη πρόσβαση σε μια πλούσια ποικιλία από αυτά τα γονίδια πολύ πριν αρχίσουν να εξημερώνουν φυτά και να υιοθετούν μια διατροφή πλούσια σε άμυλο. Επιπλέον, η μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι διπλασιασμοί του γονιδίου AMY1 εντοπίστηκαν και σε Νεάντερταλ, καθώς και στο μυστηριώδες ανθρώπινο είδος των ΔεΝίσοβαν, που αναγνωρίστηκε πριν περίπου 20 χρόνια.