Αντίσταση στην Χειμωνιάτικη Κατάθλιψη: Συμβουλές από Ειδικούς

Όταν έρχεται ο χειμώνας και οι μέρες γίνονται πιο σύντομες, είναι φυσιολογικό πολλοί να αρχίσουν να νιώθουν τα συμπτώματα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (SAD), ένα φαινόμενο που πλήττει αρκετούς ανθρώπους κάθε χρόνο.

Η Germaine Pataki, 63 ετών και κάτοικος Καναδά, περιγράφει την εμπειρία της λέγοντας: «Είναι ένα αίσθημα πανικού, φόβου, άγχους και τρόμου, όλα ανάμεικτα».

Σύμφωνα με την έρευνα του ABC, εκατομμύρια άτομα βιώνουν καταθλιπτικά επεισόδια από το φθινόπωρο έως την άνοιξη, όταν οι μέρες αρχίζουν να γίνονται πιο φωτεινές. Η αλλαγή ώρας, που στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου, μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων.

Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει και μια πιο ήπια μορφή του SAD, καθώς επίσης και μια «καλοκαιρινή» εκδοχή της διαταραχής, αν και για αυτήν είναι λιγότερο γνωστά τα συμπτώματα.

SAD

Ο Δρ. Νόρμαν Ρόζενθαλ, που περιέγραψε πρώτη φορά το SAD το 1984, ανέφερε ότι το ακρωνύμιο έχει διατηρηθεί, καθώς είναι εύκολο να το θυμάται κανείς.

Αυτή τη στιγμή, οι επιστήμονες ερευνούν πώς τα κύτταρα των ματιών μας αντιλαμβάνονται το μπλε φως και πώς αυτό επηρεάζει τη διάθεση μας. Το ηλιακό φως περιέχει μπλε φως, το οποίο, όταν απορροφάται από τα μάτια, ενεργοποιεί τα κέντρα εγρήγορσης στον εγκέφαλο, κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο ξύπνιοι και πιο ευτυχισμένοι.

Η Κάθριν Ρόκλαϊν στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ διαπίστωσε ότι τα άτομα με SAD έχουν μειωμένη ευαισθησία στο μπλε φως, ειδικά το χειμώνα, γεγονός που μπορεί να εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν κατάθλιψη όταν οι ημέρες γίνονται πιο κοντές.

«Όταν το φως μειώνεται το χειμώνα, η χαμηλή ευαισθησία ορισμένων ατόμων σημαίνει ότι δεν λαμβάνουν αρκετό φως για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, οδηγώντας σε καταθλιπτικά συμπτώματα» εξηγεί η Ρόκλαϊν.

Πώς μπορούμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε την εποχική συναισθηματική διαταραχή;

Ο Δρ. Πολ Ντεσάν από το Πανεπιστήμιο Yale συστήνει την φωτοθεραπεία ως μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους. «Η έκθεση σε έντονο φως για μισή ώρα κάθε πρωί μπορεί να έχει δραματική βελτίωση στη διάθεση των ασθενών μας» λέει.

Τα ειδικά φωτιστικά που χρησιμοποιούνται εκπέμπουν φως 20 φορές πιο έντονο από το φυσικό φως ενός δωματίου. Ο Ντεσάν αναφέρει μάλιστα ότι αυτή η πρακτική μπορεί να είναι ωφέλιμη και για άτομα που δεν πάσχουν από SAD.

Αυτές οι συσκευές έχουν κόστος που κυμαίνεται μεταξύ 70 έως 400 δολαρίων ή 65 έως 370 ευρώ. Για πληροφορίες και προτάσεις σχετικά με τα καλύτερα προϊόντα, το Yale παρέχει λίστες επιλογών, ενώ το Κέντρο Περιβαλλοντικής Θεραπείας προσφέρει καθοδήγηση για την επιλογή των κατάλληλων φωτιστικών.

Εκτός από τη φωτοθεραπεία, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι σημαντική επιλογή για την καταπολέμηση του SAD. Οι γιατροί επίσης συστήνουν την τήρηση ενός τακτικού προγράμματος ύπνου και την αποφυγή της απομόνωσης στο σπίτι.

Με πληροφορίες από ABC

δειτε ακομα

δειτε ακομα