Σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας φέρνει η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού στις ΗΠΑ.
Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στην Ενέργεια: Τηλεφωνική Επικοινωνία Παπασταύρου με Υπουργό Ενέργειας ΗΠΑ
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Chris Wright. Η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στις τρέχουσες ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ένα θέμα κρίσιμης σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα και την ενεργειακή ασφάλεια.
Το Ταξίδι της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Χιούστον και Συναντήσεις με Ενεργειακούς Κολοσσούς
Στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας βρέθηκε και το πρόσφατο ταξίδι της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Χιούστον, την παγκόσμια “πρωτεύουσα” της ενέργειας. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο Έλληνας Υπουργός είχε διαδοχικές, σημαντικές συναντήσεις με κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με τις εταιρείες Chevron, ExxonMobil και Cheniere Energy, με θέμα την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Ο Ρόλος της Διακυβερνητικής Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια (P-TECC)
Ένα ακόμα σημαντικό θέμα της συζήτησης μεταξύ των δύο Υπουργών ήταν η δραστηριότητα της διακυβερνητικής διατλαντικής συνεργασίας για την ενέργεια (P-TECC). Το P-TECC συντονίζεται από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι ενεργό μέλος του. Αυτή η συνεργασία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών.
Πρόσκληση για την επόμενη Υπουργική Συνεδρίαση του P-TECC στην Αθήνα
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο κ. Παπασταύρου απηύθυνε πρόσκληση ώστε η επόμενη συνεδρίαση των Υπουργών της διακυβερνητικής αυτής συνεργασίας να λάβει χώρα στην Αθήνα. Ο κ. Wright αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση, και οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι η διεξαγωγή της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθεί μέσα στον ερχόμενο Νοέμβριο. Η διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού γεγονότος στην ελληνική πρωτεύουσα υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο της Ελλάδας στην περιφερειακή ενεργειακή σκακιέρα.
Στόχοι και Δράσεις της Πρωτοβουλίας P-TECC
Η πρωτοβουλία P-TECC έχει πολλαπλούς και καίριους στόχους:
- Διευκόλυνση της τεχνικής συνεργασίας: Προωθείται η συνεργασία για την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της δέσμευσης άνθρακα και της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας.
- Προώθηση επενδύσεων: Ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε κρίσιμες ενεργειακές υποδοχές, όπως τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και οι τερματικοί σταθμοί LNG.
- Παροχή τεχνογνωσίας στην κυβερνοασφάλεια: Παρέχεται εξειδικευμένη τεχνογνωσία για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας στον ενεργειακό τομέα και τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των δικτύων.
- Υποστήριξη πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή: Υποστηρίζεται η ανάπτυξη πολιτικών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η χαρτογράφηση κινδύνων και οι στρατηγικές διαφοροποίησης της ενέργειας.
Η Σημασία του Γερουσιαστή Τζον Μπαράσο για την Ενεργειακή Πολιτική των ΗΠΑ
Αν και δεν αναφέρεται άμεσα στην τηλεφωνική επικοινωνία, το κείμενο αναφέρεται στον Γερουσιαστή Τζον Μπαράσο, τον δεύτερο στην ιεραρχία Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή, ο οποίος κατέχει σημαντικές θέσεις σε επιτροπές σχετικές με την ενέργεια. Ο κ. Μπαράσο είναι ο γερουσιαστής με τη μεγαλύτερη θητεία από την Πολιτεία του Ουαϊόμινγκ, όντας μέλος της Γερουσίας από το 2007 και έχοντας υπηρετήσει στην Πολιτειακή Γερουσία από το 2003 έως το 2007. Η συμμετοχή του σε τρεις κεντρικές επιτροπές της Γερουσίας των ΗΠΑ, συγκεκριμένα στις επιτροπές Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Εξωτερικών Σχέσεων και Οικονομικών, υπογραμμίζει την επιρροή του στις ενεργειακές και εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα και την Ελλάδα.