Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον γεμάτο οικονομικές και γεωπολιτικές αναταράξεις, υιοθετώντας στρατηγικές που ενισχύουν την ασφάλεια και την οικονομική της ανθεκτικότητα.
Διαχείριση μεταναστευτικής κρίσης και γεωπολιτικές εξελίξεις
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο δυο κρίσιμων μετώπων: το μεταναστευτικό και τις διεθνείς εμπορικές εντάσεις που προκαλεί η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς 30% στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Αύγουστο του 2024. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να περιοριστεί ο ρόλος των διακινητών στο μεταναστευτικό, ενώ από το βήμα του ΟΗΕ το 2023 τόνισε την πρωτοπορία της Ελλάδας ως χώρα υποδοχής προσφύγων και αιτούντων άσυλο.
Παράλληλα, η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Άγκυρας, που μέσω της στρατιωτικής συνεργασίας με την Τρίπολη προσπαθεί να διευρύνει την επιρροή της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις νέες προκλήσεις
Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες από τους δασμούς 30% των ΗΠΑ στην ΕΕ, το οικονομικό επιτελείο της χώρας εφαρμόζει μέτρα για την προστασία και ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
- Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, ώστε να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός κεφαλαίων.
- Η ενίσχυση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας μέσω των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
- Η διείσδυση σε στρατηγικές αγορές όπως η Ινδία και η Κίνα, για αύξηση των εξαγωγών και συνεργασιών υψηλής τεχνολογίας.
- Η αναβάθμιση των υποδομών και η διατήρηση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, για οικονομική σταθερότητα.
Ο Πρωθυπουργός διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους ευρωπαϊκούς εταίρους, αναζητώντας αποτελεσματικές λύσεις και πιθανές οικονομικές αντιδράσεις απέναντι στην επιθετική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ.