Σημαντική προτεραιότητα για το μέλλον της Ευρώπης: η βιώσιμη ανάπτυξη και η κλιματική δράση στο επίκεντρο της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.
Σύνοδος υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ στο Άαλμποργκ: Έμφαση στην κλιματική νομοθεσία και τον στόχο του 2040
Στο Άαλμποργκ της Δανίας ολοκληρώθηκε η άτυπη σύνοδος των 27 υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανωμένη στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Δανία. Η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρο Βαρελίδη, έθεσε επί τάπητος σημαντικά ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.
Αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου και η ελληνική θέση για το 2040
Το βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου με ορίζοντα 2040. Ο κ. Παπασταύρου τόνισε τη διαφορά απόψεων μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς ορισμένα τάσσονται υπέρ της ριζικής μείωσης των εκπομπών κατά 90%, ενώ άλλα επιδεικνύουν επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα αυτών των στόχων.
Η Ελλάδα από την πλευρά της στηρίζει τις φιλοδοξίες της ΕΕ, εντούτοις, επιμένει στην ανάγκη ρεαλιστικής εφαρμογής που θα λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, όπως η προστασία των νοικοκυριών και η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας.
Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η σημασία της ενσωμάτωσης μηχανισμών ευελιξίας (flexibilities) που θα επιτρέπουν την ομαλή προσαρμογή σε πιθανές αβεβαιότητες.
Διμερείς συναντήσεις και ευρωπαϊκή συνεργασία για το περιβάλλον και το κλίμα
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο κ. Παπασταύρου πραγματοποίησε σημαντικές διμερείς συνομιλίες με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο Επίτροπος για το Κλίμα Wopke Hoekstra και η Επίτροπος Περιβάλλοντος Jessika Roswall. Στη συζήτηση περιλήφθηκε και το ζήτημα της εκτροφής αμερικανικού κάστορα στη Δυτική Μακεδονία, αναδεικνύοντας διασυνοριακές περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Επιπλέον, συναντήθηκε με τον υπουργό Κλίματος και Ενέργειας της Δανίας Lars Aagaard, ο οποίος ηγείται της προεδρίας στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και με υπουργούς και υφυπουργούς από χώρες όπως η Ουγγαρία, η Κύπρος, η Νορβηγία και η Φινλανδία.
Η σημασία της πράσινης μετάβασης για την Ευρωπαϊκή πολιτική
Η πράσινη μετάβαση αποτέλεσε κεντρικό θέμα της κοινής συζήτησης των υπουργών. Εκτός από τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, εξετάστηκαν οι ευκαιρίες που προκύπτουν για την αγροτική ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Agreement on a Green Denmark» από τον Δανό υπουργό Lars Aagaard, που αποτυπώνει το όραμα μιας πράσινης και βιώσιμης μελλοντικής πολιτικής για τη Δανία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.