Το ψηφιακό «μάτι» της εφορίας επεκτείνεται και αγκαλιάζει όλα τα ακίνητα της χώρας, ανανεώνοντας πλήρως το τοπίο.
Ένα νέο ψηφιακό εργαλείο έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το καλοκαίρι. Αυτή η πρωτοβουλία, που είχε προαναγγελθεί από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, και παλαιότερα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια ενιαία και πλήρη βάση δεδομένων για όλα τα ακίνητα, ανεξάρτητα από τη χρήση τους.
Πώς θα λειτουργήσει το νέο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ);
Η λειτουργία του ΜΙΔΑ θα βασιστεί σε μια διαδικασία τεσσάρων βημάτων, με κύριο στόχο την επικαιροποίηση και τον εμπλουτισμό των στοιχείων για κάθε ακίνητο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να επαναδηλώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου χρήσης (ιδιοκατοίκηση, μίσθωση, κενό). Παράλληλα, οι ενοικιαστές θα δηλώσουν τα ακίνητα που μισθώνουν.
Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, η ΑΑΔΕ θα δημιουργήσει έναν λεπτομερή φάκελο για κάθε ακίνητο. Αυτός ο φάκελος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- Βασικά στοιχεία: Επιφάνεια, θέση, όροφος, κατάσταση (ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό).
- Στοιχεία ταυτοποίησης: Κωδικοί Αριθμοί Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), Αριθμοί Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) από το Ε9.
- Στοιχεία παρόχων: Αριθμοί παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ), αριθμοί παροχής νερού.
- Πολεοδομικά στοιχεία: Πληροφορίες από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) για πολεοδομικές άδειες.
- Νομικά στοιχεία: Πληροφορίες από δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία για τυχόν νομικές διενέξεις.
- Ασφαλιστικά στοιχεία: Αριθμοί ασφαλιστηρίων συμβολαίων κτισμάτων.
- Αγροτικές επιδοτήσεις: Στοιχεία για αποδέκτες αγροτικών επιδοτήσεων σε καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Διασύνδεση και Αυτόματη Ενημέρωση
Ένα βασικό χαρακτηριστικό του ΜΙΔΑ θα είναι η διασύνδεσή του με υφιστάμενες πλατφόρμες και συστήματα. Η αυτόματη ενημέρωση του αρχείου θα γίνεται μέσω:
- myPROPERTY: Για αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση (αγορές, μεταβιβάσεις).
- Ηλεκτρονικό αρχείο μισθώσεων: Για πληροφορίες σχετικά με ενοικιάσεις ακινήτων.
Επιπλέον, το ΜΙΔΑ θα συνδεθεί με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (Ε1, Ε2, Ε3) φυσικών και νομικών προσώπων. Αυτό θα επιτρέψει την προσυμπλήρωση:
- Εσόδων από ακίνητα: Για τους ιδιοκτήτες.
- Δαπανών μισθωμάτων: Για τους ενοικιαστές.
Διασταυρώσεις με το Κτηματολόγιο και Εντοπισμός Αποκλίσεων
Με την ολοκλήρωση της δημιουργίας του ΜΙΔΑ, θα ακολουθήσει η διασύνδεση και η διασταύρωση των στοιχείων με το Εθνικό Κτηματολόγιο. Στόχος είναι ο εντοπισμός και η διόρθωση τυχόν αποκλίσεων στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στις δύο πλατφόρμες.
Σε περίπτωση που διαπιστωθούν ακίνητα που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο αλλά όχι στην εφορία, ή εάν τα δηλωμένα εμβαδά στο Taxisnet είναι μικρότερα από αυτά του Κτηματολογίου, η ΑΑΔΕ θα προχωρά σε δράσεις. Οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις και, εάν διαπιστωθούν ελλιπή στοιχεία, θα επιβάλλονται αναδρομικοί φόροι (όπως ΕΝΦΙΑ) και τέλη, καθώς και πρόστιμα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης, το ΜΙΔΑ θα λειτουργήσει ως ένα ψηφιακό «μάτι» για ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, σκανάροντας τα δεδομένα 7 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.