Ανακαλύψτε πώς η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ βοηθά χιλιάδες φορολογούμενους να αποφύγουν πρόστιμα και επιπλέον φόρους.
Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών: Μια Δεύτερη Ευκαιρία για τους Φορολογούμενους
Το 30% των φορολογουμένων που προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ καταφέρνει να ακυρώσει υψηλά πρόστιμα, προσαυξήσεις και επιπλέον φόρους που είχαν επιβληθεί μετά από φορολογικούς ελέγχους. Η ΔΕΔ εξετάζει τις προσφυγές και συχνά δικαιώνει τους πολίτες, προσφέροντας οικονομική ανάσα σε χιλιάδες ελληνικές οικογένειες και επιχειρήσεις.
Ακόμη και όσοι δεν πετυχαίνουν απολύτως το δίκιο τους στη ΔΕΔ, έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 40% αυτών που χάνουν στη ΔΕΔ συνεχίζουν την προσπάθεια δικαίωσης μέσω της δικαιοσύνης.
Στατιστικά Σεβασμός στη Διαφάνεια και τη Δικαιοσύνη
Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το διάστημα Ιανουαρίου έως Μαΐου, εξετάστηκαν συνολικά 2.913 προσφυγές. Από αυτές:
Πρόγραμμα Μεταμέλειας: Μείωση Προστίμων για Παραβάτες
Τα τελευταία χρόνια, πολλοί φορολογούμενοι επιλέγουν να αποδεχτούν το αποτέλεσμα φορολογικού ελέγχου μέσω ηλεκτρονικής δήλωσης, προκειμένου να επωφεληθούν από σημαντικές μειώσεις στα πρόστιμα, που μπορούν να φτάσουν έως και το 50%. Η αποδοχή αυτή αποτελεί ουσιαστικά μία μορφή ομολογίας φοροδιαφυγής που όμως συνεπάγεται και σημαντική ελάφρυνση σε οικονομικό επίπεδο.
Ποσοστά Εκπτώσεων Προστίμων Ανάλογα με το Στάδιο Αποδοχής
- 50% μείωση αν η δήλωση αποδοχής γίνει εντός 15 ημερών από την εκπρόθεσμη υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης και πριν την παρέλευση 10 ημερών από την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού.
- 40% μείωση μετά την κοινοποίηση οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού και εντός της προθεσμίας άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής στη ΔΕΔ.
- 30% μείωση μετά την κοινοποίηση απόφασης της ΔΕΔ ή σιωπηρής απόρριψης και όσο διαρκεί η προθεσμία για διοικητική προσφυγή.
- 25% μείωση αν η αποδοχή γίνει μετά από άσκηση δικαστικής προσφυγής και πριν την ορισθείσα ημερομηνία συζήτησης στην αίθουσα του διοικητικού δικαστηρίου.
Η συγκεκριμένη πρακτική όχι μόνο μειώνει το κόστος για τους φορολογούμενους αλλά επιταχύνει και την επίλυση των φορολογικών διαφορών, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στη φορολογική διοίκηση και ενισχύοντας τη συμμόρφωση στο φορολογικό πλαίσιο της χώρας.