Κρίση στα Σκόπια: Σημαντικός Υπουργός Υγείας τινάζει στον αέρα τον αλβανικό συνασπισμό VLEN

Στη Βόρεια Μακεδονία, ο συνασπισμός αλβανικών κομμάτων VLEN βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με ενδεχόμενη διάσπαση λόγω διαφωνιών για τα συμφέροντα της αλβανικής μειονότητας και τη συμμετοχή στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Ρήγμα στον Συνασπισμό VLEN: Αυτόνομη Κάθοδος στις Δημοτικές Εκλογές

Η “Συμμαχία για τους Αλβανούς”, με επικεφαλής τον υπουργό Υγείας Άρμπεν Ταραβάρι, αποφάσισε να κατέβει αυτόνομα στις δημοτικές εκλογές, προκαλώντας αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα του VLEN. Συγκεκριμένα, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αποφάσισε ξεχωριστά ψηφοδέλτια για τους δημοτικούς συμβούλους, διαφοροποιούμενη από την ενιαία γραμμή που προωθούσαν οι υπόλοιποι ηγέτες του συνασπισμού.

Ο Άρμπεν Ταραβάρι δήλωσε χαρακτηριστικά: “Εμείς, η ‘Συμμαχία των Αλβανών’, κατεβαίνουμε με δικά μας ψηφοδέλτια για τους δημοτικούς συμβούλους, ξεχωριστά από το VLEN. (…) Όσον αφορά την εκλογή δημάρχων, ζητήσαμε να ορίσουμε τους πλέον κατάλληλους με βάση τις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτό δεν έγινε αποδεκτό.”

Η εξέλιξη αυτή φανερώνει βαθύτερες διαφωνίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του VLEN στην προώθηση των συμφερόντων της αλβανικής κοινότητας και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στις δημοτικές εκλογές.

Ανίσχυρη Θέση στην Κυβέρνηση και Υπονομευτικές Δράσεις

Ο Άρμπεν Ταραβάρι είχε εκφράσει προβληματισμούς για την “αδύναμη και ανίσχυρη” θέση του VLEN στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές θα προσέλκυε περισσότερους ψηφοφόρους. Αντίθετα, οι υπόλοιποι ηγέτες του VLEN κατηγόρησαν τον Ταραβάρι για “υπονομευτική” δράση και για “παρασκηνιακές” διεργασίες με το αντιπολιτευόμενο DUI.

Ο Ίζετ Μετζίτι, εκ των ηγετών του VLEN, δήλωσε: “Αν το πρόβλημα είναι το VLEN ή γενικά η διακυβέρνηση, τότε θα ήταν πιο έντιμο να πει ο Ταραβάρι ότι θέλει συνεργασία με το διεφθαρμένο DUI.”

Αποτίμηση της Συμμετοχής του VLEN στην Κυβέρνηση

Ο πολιτικός αναλυτής Σέφερ Σελίμι εκτίμησε ότι ο VLEN δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του αλβανικού εκλογικού σώματος και “υποτάχθηκε μοιρολατρικά” στις πολιτικές του πρωθυπουργού Μίτσκοσκι. Επίσης, τόνισε την έλλειψη πίεσης προς τον πρωθυπουργό για την τροποποίηση του Συντάγματος, προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, ο Σελίμι συνέκρινε την καθήλωση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας με την ταχεία πρόοδο της Αλβανίας προς την ΕΕ.

Η Αντιπαράθεση Ράμα-Κούρτι και οι Επιπτώσεις

Η ενδοαλβανική αντιπαράθεση στη Βόρεια Μακεδονία φέρεται να επηρεάζεται και από την αντιπαλότητα μεταξύ του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα και του πρωθυπουργού του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι. Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επικράτηση των VLEN ή του DUI θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως ένδειξη της ισχύος των δύο ηγετών στην περιοχή.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του VLEN και τις επιπτώσεις της διάσπασής του στην πολιτική σταθερότητα της Βόρειας Μακεδονίας παραμένει.

δειτε ακομα

δειτε ακομα