Πρωτοβουλίες για την Παγκόσμια Αναγνώριση του Ελληνικού Βαμβακιού

Σημαντικές πρωτοβουλίες αναμένονται για την αναγνώριση της αξίας του ελληνικού βαμβακιού και γενικά του ευρωπαϊκού βαμβακιού στις διεθνείς αγορές. Οι αρμόδιοι της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος προγραμματίζουν συνεργασία με την ελληνική Πολιτεία για αυτή τη σκοπούμενη κατεύθυνση.

Σημαντικές πρωτοβουλίες για την αναγνώριση της αξίας του ελληνικού βαμβακιού εν μέσω των διεθνών αγορών ετοιμάζουν οι υπεύθυνοι της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος σε συνεργασία με την ελληνική Πολιτεία.

Ο αποκαλούμενος «λευκός χρυσός» της χώρας μας είναι μία από τις πιο σημαντικές βιομηχανικές καλλιέργειες, δεδομένου ότι πάνω από 47.000 αγρότες εργάζονται σε αυτόν τον τομέα, δημιουργώντας περίπου 100.000 θέσεις εργασίας, αν ληφθούν υπόψη και οι τομείς των εξαγωγών και της μεταποίησης.

Επιπλέον, η Ελλάδα κατέχει την έκτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις εξαγωγές βάμβακος, καθώς οι αποστολές σε διεθνές επίπεδο αγγίζουν τους 250.000 τόνους με συνολική αξία που ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Το ελληνικό βαμβάκι καλύπτει το 80% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής, με το υπόλοιπο 20% να καλλιεργείται στην Ισπανία.

Οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει στη σύσταση της πρωτοβουλίας EUCOTTON. Σε αυτήν συμμετέχουν αγρότες, εκκοκκιστές, κλωστήρια, κατασκευαστές και γενικά όλη η αλυσίδα αξίας με στόχο να διασφαλίσουν την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών κατά την παραγωγή και μεταποίηση των προϊόντων, περιλαμβάνοντας έλεγχο ποιότητας, ασφάλεια, περιβαλλοντική βιωσιμότητα και κοινωνική υπευθυνότητα.

Ενθάρρυνση από τον Πρωθυπουργό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της χώρας, εξέφρασε πρόσφατα το έντονο ενδιαφέρον του για αυτή την πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), ζητώντας ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο του προϊόντος.

«Εξηγήσαμε ότι το προϊόν πρέπει να εξάγεται, καθώς είναι υψηλής ποιότητας», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΔΟΒ, Ευθύμιος Φωτεινός, προσθέτοντας ότι «ζητήθηκε να μας αναφέρουν πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το προϊόν περισσότερο ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για τη χώρα».

Από την πλευρά της, η ΔΟΒ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τους συνδέσει με διεθνή Brands, προκειμένου να υποδείξουν την εξαιρετική ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού και σε άλλες αγορές.

Πράγματι, έχει καταγραφεί ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρίες που επισκέφθηκαν εκκοκκιστήρια στην Ελλάδα για να ανακαλύψουν την ποιότητα και την ασφάλεια του προϊόντος, δείχνοντας ότι υπάρχει ζήτηση, αν και οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν ταχύτερα.

Τα προβλήματα του τομέα

Ωστόσο, η κατάσταση στον τομέα της βαμβακοκαλλιέργειας δεν είναι ευχάριστη. Το προϊόν είναι χρηματιστηριακό, κάτι που, όπως εξηγεί ο κ. Φωτεινός, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. πριν από περίπου δυο χρόνια η τιμή του είχε φτάσει τα 90 λεπτά το κιλό, εξακολουθώντας να επηρεάζει το κόστος παραγωγής. «Πλέον, η τιμή κυμαίνεται από 45-47 λεπτά το κιλό και αυτό βλάπτει ιδιαίτερα τις περιοχές με μικρή παραγωγή. Το υψηλό κόστος παραγωγής δυσκολεύει επίσης τη συνέχιση της καλλιέργειας».

Όπως σημειώνει, πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ εκκοκκιστικών επιχειρήσεων και κυβέρνησης για να μειωθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με τον κύριο Φωτεινό, αυτή η κατάσταση αναμένεται να μειώσει από τα 2,2 εκατομμύρια στρέμματα που καλλιεργούνται σήμερα, τον επόμενο χρόνο κατά 5-6%.

δειτε ακομα

δειτε ακομα