Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα φαίνεται ότι επιστρέφει σε διάθεση ρίσκου, όπως δείχνουν οι μηνιαίες εκθέσεις της Τράπεζας Πειραιώς, με τις αγορές μετοχών να σημειώνουν κέρδη. Ειδικά στην Αμερικανική οικονομία, οι δείκτες παραμένουν ισχυροί, αν και υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης στην ανάπτυξη.
Στην Ευρωζώνη, τα νέα στοιχεία καταδεικνύουν ήπια οικονομική ανάπτυξη, με την αγορά εργασίας να προσφέρει στήριξη. Καθώς οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να μειώνουν τα επιτόκια λόγω αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων, παρατηρείται υποχώρηση στις αποδόσεις των ομολόγων, ενώ το δολάριο σημειώνει μικρές αυξήσεις.
Αυτή η θετική διάθεση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές έφερε ευνοϊκές εξελίξεις και για τον δείκτη αγροτικών προϊόντων, ο οποίος αντενδράστηκε μετά από τρεις μήνες πτώσης. Γενικά, οι αποδόσεις πολλών αγροτικών προϊόντων βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, με εξαίρεση τις τιμές του χυμού πορτοκαλιού και των βοοειδών που κατέγραψαν πτώση. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΝΟΑΑ, οι προβλέψεις για το El-Niño είναι ήπιες, ενώ η πιθανότητα εμφάνισης του La-Niña είναι αυξημένη κατά 71% για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες στις αγορές και μπορεί να έχει συνέπειες μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Η πιθανότητα έλλειψης προσφοράς λόγω των καιρικών συνθηκών έχει οδηγήσει σε αύξηση της τιμής στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) σιταριού, μια τάση που ενδέχεται να παραμείνει λόγω της γεωπολιτικής αναστάτωσης.
Για τη ζάχαρη, οι ανησυχίες σχετικά με τις ξηρές συνθήκες στη Βραζιλία και οι περιορισμοί στις εξαγωγές από την Ινδία αναμένεται να συνεισφέρουν θετικά στην τιμή της. Παρόλο που οι πωλήσεις στα ΣΜΕ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η μειωμένη προσφορά και η πιθανότητα εμφάνισης της La-Niña αναμένονται να στηρίξουν τις τιμές καλαμποκιού. Η ισορροπία στην αγορά χυμού πορτοκαλιού θα παραμείνει προκλητική, διατηρώντας τις τιμές σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Για το βαμβάκι, οι υφιστάμενοι κίνδυνοι χαμηλότερης παραγωγής ενδέχεται να ενισχύσουν την τιμή του, καθώς οι διαχειριστές περιορίζουν τις πωλήσεις στα ΣΜΕ. Οι πρόσφατες κινήσεις ενίσχυσης της κινεζικής ζήτησης και οι αυξημένες πωλήσεις σόγιας από τις ΗΠΑ πιθανόν να προσφέρουν υποστήριξη στις τιμές σόγιας. Επιπλέον, οι αυξανόμενες τιμές των βοοειδών ενδέχεται να προκύψουν από τη μειωμένη προσφορά και την υψηλή ζήτηση.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αγροτικών προϊόντων ανατρέπει την αρνητική του πορεία, κερδίζοντας 5,91% τον Σεπτέμβριο, ενώ αντίστοιχα οι τιμές των εμπορευμάτων υποχώρησαν κατά 1,30%. Αυτή η διαφοροποίηση αποδίδεται στα στοιχεία για την κινεζική οικονομία, ενώ η τεχνική εικόνα του δείκτη έχει βελτιωθεί αισθητά.
Το ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2024, που εκδίδεται από την Τράπεζα Πειραιώς μέσω της Μονάδας Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.