Η Γαλλία εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να προχωρήσει σε εκρίζωση μέρους των αμπελώνων της, λόγω της πτώσης της παγκόσμιας ζήτησης για κρασί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας της Γαλλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει τη χρηματοδότηση για την απομάκρυνση αμπελιών με κόστος 4.000 ευρώ ανά εκτάριο.
«Ο αμπελοοινικός τομέας βιώνει μία ανησυχητική κατάσταση, με σημαντική πτώση στην πρόβλεψη συγκομιδής, κάτι που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, τη μείωση της κατανάλωσης κρασιού και τον έντονο ανταγωνισμό», αναφέρει το υπουργείο.
Η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού συνεχίζει να μειώνεται, με την παραγωγή να έχει φτάσει σε χαμηλό 60 ετών πέρυσι. Συνθήκες που συνδέονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις μεταβαλλόμενες συνήθειες κατανάλωσης επιδρούν αρνητικά σε παραγωγούς παγκοσμίως.
Η Γαλλία απομακρύνεται από το κρασί
Αυτό το σχέδιο, που έχει αναπτυχθεί από το κράτος, την περιοχή Nouvelle-Aquitaine και το Bordeaux Wine Interprofessional Council, προβλέπει την εκρίζωση 30.000 αμπελώνων από τους 800.000 που έχει η χώρα. Σκοπός είναι να φτάσει η απομάκρυνση έως και 100.000 εκτάρια. Ο τομέας Gironde έχει ήδη ξεκινήσει να μειώνει τη συνολική του έκταση κατά 8.000 εκτάρια.
Οι ιδιοκτήτες των αμπελώνων που αποδέχονται την αποζημίωση θα απαγορεύεται να ξαναφυτέψουν αμπέλια στην ίδια περιοχή μέχρι το 2029.
Η κατανάλωση κρασιού στη Γαλλία είναι σε ελεύθερη πτώση εδώ και πολλές δεκαετίες, με μείωση 70% τα τελευταία 60 χρόνια. Το 1960, ο μέσος Γάλλος κατανάλωνε 120 λίτρα κρασί ετησίως, ενώ σήμερα η ποσότητα έχει περιοριστεί στα 40 λίτρα, σύμφωνα με το γαλλικό OFDT.
Νεότερες γενιές στη Γαλλία δείχνουν να απορρίπτουν το κρασί ως επιλογή ποτού. Η πρόσφατη στροφή της προτίμησης προς την μπύρα και η γενικότερη αποστροφή από την κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα από άτομα κάτω των 34 ετών, έχουν συμβάλει στη διαφοροποίηση αυτή της αγοράς.
Το επόμενο οινικό κέντρο της Ευρώπης;
Η υπερθέρμανση του πλανήτη ενδέχεται να έχει σημαντική επίδραση στο μέλλον της γαλλικής οινοβιομηχανίας. Καθώς το κλίμα εξελίσσεται, οι συνθήκες που καθορίζουν την ποιότητα και τη μοναδικότητα των γαλλικών κρασιών αλλάζουν επίσης.
Πάντως, ως τώρα η κατάσταση για το γαλλικό κρασί παραμένει θετική. Μια μελέτη που εξετάζει την περίοδο 1950-2020 σε 19 ελεγχόμενες ονομασίες προέλευσης στο Μπορντό έχει δείξει βελτίωση λόγω των πιο θερμών καλοκαιριών και των υγρότερων χειμώνων.
Ωστόσο, αν οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να αυξάνονται, οι αμπελώνες που κερδίζουν από την κλιματική αλλαγή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ξηρασίες, οι οποίες θα είναι καταστροφικές για την παραγωγή τους.
Από την άλλη, η βιομηχανία κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο γνωρίζει άνθηση. Ο ήπιος καιρός προσφέρει ευνοϊκές συνθήκες και οι επενδυτές διαβλέπουν τη δυνατότητα της χώρας να αποκτήσει σημαντική θέση στην παραγωγή κρασιού του 21ου αιώνα.
Ο παγετός, ο οποίος κάποτε ήταν καταστροφικός για τις καλλιέργειες, εμφανίζεται πλέον σπάνια σε ορισμένες περιοχές της νότιας Αγγλίας. Οι αμπελώνες αναπτύσσονται από το νότο έως τη Σκωτία. Με αύξηση 74% στις φυτεύσεις αμπέλου, που ισοδυναμεί με 4.000 νέα εκτάρια τα τελευταία πέντε χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο αναδεικνύεται ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αμπελοοινική περιοχή στον κόσμο, εξαιτίας αυτών των κλιματικών αλλαγών.