Το πρώτο εξάμηνο του 2024, η αξία του εμπορίου αγροτικών προϊόντων διατροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγγίζει τα 33,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ φτάνουν τα 116,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ανόδό 1% σε σχέση με πέρυσι, με τον τομέα του ελαιολάδου, καθώς και του καφέ, του τσαγιού και του κακάου, να συμβάλλουν καθοριστικά. Οι εισαγωγές διατηρήθηκαν στα 82,7 δισ. ευρώ, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις.
Η Σταθερότητα στο Εμπορικό Ισοζύγιο Αγροδιατροφικών Προϊόντων
Για τον Ιούνιο του 2024, η αξία των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της ΕΕ ανήλθε σε 18,9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 5% σε σύγκριση με τον Μάιο και 4% χαμηλότερη από τον Ιούνιο του 2023. Παρά την πτώση αυτή, οι σωρευτικές εξαγωγές από τον Ιανουάριο παραμένουν ελαφρώς ανώτερες κατά 1% (έναντι +1,1 δισ. ευρώ) σε σχέση με το 2023.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι εξαγωγές της ΕΕ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση, με 1 δισεκατομμύριο ευρώ (+8%), κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών στις ελιές και το ελαιόλαδο. Ομοίως, οι εξαγωγές προς τη Βραζιλία αυξήθηκαν κατά 209 εκατομμύρια ευρώ (+18%).
Αντίθετα, οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Κίνα σημείωσαν πτώση 9% (-689 εκατομμύρια ευρώ), κυρίως λόγω μειώσεων σε σημαντικά προϊόντα όπως το χοιρινό κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα παρασκευάσματα δημητριακών.
Γενικότερα, οι εξαγωγές ελαιολάδου και ελιών αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ (+58%), ενώ οι εξαγωγές ζάχαρης και ισογλυκόζης ενισχύθηκαν κατά 146% (+435 εκατομμύρια ευρώ). Στον τομέα των σιτηρών, οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε όγκο κατά 8%, φτάνοντας τους 25,1 εκατομμύρια τόνους, ενώ οι εξαγωγές κρασιού και προϊόντων με βάση το κρασί παρουσίασαν πτώση 6% σε αξία.
Οι Εισαγωγές
Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ για τον Ιούνιο 2024 ανήλθαν σε 13 δισ. ευρώ, με πτώση 12% από τον Μάιο και μείωση 1% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023. Οι σωρευτικές εισαγωγές για το πρώτο εξάμηνο παρέμειναν στα 82,7 δισ. ευρώ, χωρίς σημαντικές αλλαγές.
Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στις εισαγωγές από την Ακτή του Ελεφαντοστού, οι οποίες ανήλθαν κατά 951 εκατομμύρια ευρώ (+46%), καθώς και από τη Νιγηρία, που αύξησαν την αξία τους κατά 473 εκατομμύρια ευρώ (+132%), λόγω της ανοδικής τάσης στις τιμές του κακάου.
Οι εισαγωγές από την Τυνησία υπερδιπλασιάστηκαν (+107%) χάρη στις αυξήσεις σε όγκους και τιμές του εισαγόμενου ελαιολάδου. Ωστόσο, οι εισαγωγές από την Αυστραλία παρουσίασαν σημαντική πτώση κατά 843 εκατομμύρια ευρώ (-46%), ενώ οι εισαγωγές από τη Βραζιλία μειώθηκαν κατά 634 εκατομμύρια ευρώ (-7%).
Μια άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι η σημαντική αύξηση των εισαγωγών καφέ, τσαγιού, κακάου και μπαχαρικών, που έφτασαν στα 2,8 δισ. ευρώ (+27%), κυρίως λόγω των υψηλών τιμών του κακάου. Αντίθετα, οι εισαγωγές ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών μειώθηκαν κατά 2,1 δισ. ευρώ (-18%).