Ένα εντυπωσιακό πορτρέτο του διάσημου άγγλου μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιούργησε η πρώτη ρομποτική καλλιτέχνιδα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην τέχνη. Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s ανακοίνωσε ότι το έργο, που φέρει τον τίτλο «A.I. God» (Θεός της Τεχνητής Νοημοσύνης), έφθασε την εκπληκτική τιμή των 1,08 εκατομμυρίων δολαρίων σε ηλεκτρονική δημοπρασία.
«Η ιστορική αυτή τιμή επιβεβαιώνει τη συνάντηση μεταξύ της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης και του καλλιτεχνικού κόσμου», δήλωσε ο οίκος. «Το έργο αυτό, που είναι το πρώτο που προσφέρεται από ανθρωποειδές ρομπότ, σηματοδοτεί μια νέα εποχή στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη».
Το ρομπότ δήλωσε ότι «η θεμελιώδης αξία του έργου έγκειται στη δυνατότητά του να πυροδοτήσει διάλογο γύρω από νέες τεχνολογίες». Συγκινητική δήλωση, δεδομένων των διαρκών εξελίξεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Ai-Da, μέσω του πορτρέτου του Τούρινγκ, προτρέπει το κοινό να σκεφτεί βαθύτερα για τη θεϊκή διάσταση της τεχνητής νοημοσύνης και τις ηθικές πτυχές αυτής της εξαιρετικής τεχνολογικής προόδου.
Αυτό το ανθρωποειδές ρομπότ, με τα μεγάλα μάτια και τη χαρακτηριστική μαύρη περούκα, θεωρείται από τα πιο προηγμένα στον κόσμο, αναδεικνύοντας τις ατελείωτες δυνατότητες της τέχνης όταν συναντά την τεχνητή νοημοσύνη.
Το όνομά της, Ai-Da, εμπνέεται από την Έιντα Λάβλεϊς, που αναγνωρίζεται ως μία από τις πρωτοπόρους της πληροφορικής. Ιδρύθηκε από τον Έινταν Μέλερ, έναν ειδικό στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη.
Η Ai-Da λειτουργεί χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία έργων τέχνης, διαθέτοντας κάμερες στα μάτια της και βιονικά χέρια, γεγονός που της επιτρέπει να κινείται και να εκφράζεται αυτόνομα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.