Το διαδίκτυο και τα social media έχουν γίνει το αγαπημένο πεδίο δράσης για κακοποιητές και παιδόφιλους, οι οποίοι πλησιάζουν τα παιδιά μέσω ψεύτικων προφίλ. Εφόσον παρακολουθείτε τις δραστηριότητες του παιδιού σας στα social media, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ορισμένα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι κάποιος διαδικτυακός “φίλος” προσπαθεί να αποπλανήσει το παιδί σας.
Τι είναι το online grooming;
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ειδική σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας, η online αποπλάνηση γίνεται συνήθως από άτομα που είτε προσποιούνται ότι είναι συνομήλικοι είτε εμφανίζονται ως διάσημοι που τα παιδιά θαυμάζουν. Αυτοί οι κακοποιοί προσπαθούν να κτίσουν μια επαφή μέσα από προσωπικά μηνύματα, εδραιώνοντας μια σχέση εμπιστοσύνης.
Οι δράστες δεν περιορίζονται μόνο στα social media, αλλά μπορούν να χρησιμοποιούν και online παιχνίδια για να προσεγγίσουν τα παιδιά. Ο στόχος τους δεν είναι πάντα μια ερωτική σχέση· μπορεί να παρουσιαστούν ως μέ mentors ή σύμβουλοι που ενδιαφέρονται να ακούσουν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Κυρίως επιδιώκουν να κάνουν τα παιδιά να νιώσουν μεγαλύτερα, να τα απομακρύνουν από τις οικογένειές τους και να τους προσφέρουν ευκαιρίες για ανεξαρτησία, όπως δώρα ή εμπειρίες που ενδέχεται να είναι κατά παράβαση των γονικών ορίων.
Σημάδια κινδύνου για αποπλάνηση του παιδιού σας online:
1. Πολλές κολακείες
Οι παιδόφιλοι παρακολουθούν την online δραστηριότητα των παιδιών και αξιοποιούν τα ενδιαφέροντά τους. Φτιάχνουν ένα προφίλ του παιδιού, το οποίο προσεγγίζουν με κοπλιμέντα, όπως για την καλή του γεύση στη μουσική ή τις επιδόσεις του στον αθλητισμό. Σκοπός τους είναι να ενδυναμώσουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού και να σπάσουν τις άμυνές του.
2. Κοινά ενδιαφέροντα
Οι επιτήδειοι προσπαθούν να κτίσουν εμπιστοσύνη προσποιούμενοι ότι μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα με το παιδί, όπως χόμπι, καλλιτέχνες ή παιχνίδια. Αυτό καθιστά τη σχέση φαινομενικά αγνή, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να είναι μια στρατηγική για να προσεγγίσουν το παιδί.
3. Μια φιλική αλλά διαφορετική σχέση
Η διαδικτυακή αποπλάνηση μπορεί στην αρχή να φαίνεται ως μια φυσιολογική παιδική φιλία. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί το παιδί να αρχίσει να λαμβάνει δώρα και μελλοντικά, να ενθαρρυνθεί να μοιραστεί πιο προσωπικά θέματα ή να ληφθούν υπονοούμενα για ρομαντική ή σεξουαλική φύση.
Εάν το παιδί σταματήσει να ανταποκρίνεται, ο θύτης μπορεί να γίνει απειλητικός και πιεστικός.
Η έγκαιρη αναγνώριση αυτών των σημείων δεν είναι πάντα εύκολη. Το κλειδί είναι η διαρκής επικοινωνία και ο διάλογος με τα παιδιά, ώστε να γνωρίζουν ότι μπορούν να απευθυνθούν σε εσάς όταν αισθάνονται ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.