Πότε Διαγράφονται τα Χρέη στην Εφορία: Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Μια αλλαγή στην τακτική της ΑΑΔΕ έρχεται να μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο χρέη προς το δημόσιο χαρακτηρίζονται ως “ανεπίδεκτα είσπραξης.” Το όριο αυξάνεται, αλλά τι σημαίνει αυτό για τους οφειλέτες και την οικονομία;

Αλλαγές στα Ανεπίδεκτα Είσπραξης Χρέη

Η ΑΑΔΕ προχωρά σε αναθεώρηση της διαδικασίας χαρακτηρισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ως «ανεπίδεκτων είσπραξης». Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, το όριο οφειλής που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτη είσπραξης αυξάνεται από 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε 3 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2025, αναμένεται να γίνει εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία, με την προσωρινή “απομάκρυνση” οφειλών ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που θεωρούνται ανεπίδεκτες είσπραξης.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Τι Αλλάζει με τη νέα Απόφαση της ΑΑΔΕ;

Για να χαρακτηριστεί μια οφειλή ως ανεπίδεκτη είσπραξης και να καταχωρηθεί στα ειδικά βιβλία, πρέπει να έχουν προηγηθεί συγκεκριμένες ενέργειες:

  • Έρευνες μέσω των διαθέσιμων ηλεκτρονικών μέσων της Φορολογικής Διοίκησης.
  • Διαπίστωση της μη ύπαρξης περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή της εκποίησής τους.
  • Ολοκλήρωση διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων.
  • Υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.
  • Έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της ΑΑΔΕ, ο οποίος πιστοποιεί την αντικειμενική αδυναμία είσπραξης.
ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Προϋποθέσεις για τον Χαρακτηρισμό ως Ανεπίδεκτου Είσπραξης

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Ολοκλήρωση ερευνών και διαπίστωση μη ύπαρξης περιουσιακών στοιχείων.
  • Ολοκλήρωση διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης.
  • Έλεγχος από ελεγκτή της ΑΑΔΕ και έκδοση ειδικής έκθεσης.

Επιπλέον, στα βιβλία ανεπίδεκτων είσπραξης καταχωρούνται και οφειλές για τις οποίες έχει παρέλθει διάστημα τουλάχιστον δέκα ετών από την υπαγωγή της επιχείρησης σε ειδική εκκαθάριση ή από τη λύση του νομικού προσώπου, και η αξία του ενεργητικού είναι μικρή σε σχέση με την οφειλή (κάτω του 5% και έως 100.000 ευρώ). Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση θανάτου του οφειλέτη χωρίς περιουσιακά στοιχεία και αποποίησης της κληρονομιάς από τους κληρονόμους.

δειτε ακομα

δειτε ακομα