Σύμφωνα με τις αναφορές του newmoney και του δημοσιογράφου Μηνά Τσαμόπουλου, η Ρωσία προχώρησε σε αποκλεισμό των λιμανιών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα με την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022. Αν και οι εξαγωγές σιτηρών επαναλήφθηκαν τον Ιούλιο του 2022, χάρη στη συμφωνία που μεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία, η Ρωσία αποφάσισε να αποσυρθεί από αυτή τη συμφωνία έναν χρόνο αργότερα.
Από εκείνη τη στιγμή, η Ουκρανία έχει αναπτύξει έναν δικό της δρόμο εξαγωγής σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων, ο οποίος διασχίζει τα χωρικά ύδατα της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.
Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου της περιόδου 2024/25 (Ιούλιος-Ιούνιος), οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας έφτασαν σχεδόν τους 16 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, αυξημένες σε σχέση με περίπου 11 εκατομμύρια τόνους την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από εμπόρους και κυβερνητικές πηγές.
Ωστόσο, οι ρωσικές επιθέσεις με drones και πυραύλους έχουν προκαλέσει ζημιές σε 321 λιμενικές υποδομές της Ουκρανίας από τον Ιούλιο και μετά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πρόσθεσε επίσης ότι «24 εμπορικά πλοία που ανήκουν σε άλλες χώρες υπέστησαν ζημιές από ρωσικά πλήγματα».
Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι οι ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων είναι καθοριστικές για τη σίτιση 400 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 100 χώρες παγκοσμίως. Οι τιμές των τροφίμων σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Νιγηρία εξαρτώνται άμεσα από την ικανότητα των Ουκρανών αγροτών και επιχειρήσεων να λειτουργούν ομαλά.
Όσον αφορά την Ρωσία, αυτή έχει επανειλημμένα διαψεύσει τις κατηγορίες περί επιθέσεων σε μη στρατιωτικούς στόχους.
Μην ξεχνάμε ότι η Ουκρανία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως παγκόσμιος παραγωγός σιταριού και καλαμποκιού, εξάγοντας πριν από την ρωσική εισβολή περίπου 6 εκατομμύρια τόνους σιτηρών το μήνα μέσω της Μαύρης Θάλασσας.