Νέα στοιχεία από σαρώσεις με λέιζερ στην περιοχή Campeche έχουν αποκαλύψει έναν εκπληκτικό θαμμένο κόσμο, γνωστό τότε ως «Valeriana», με σχεδόν 6.700 άγνωστες δομές!
Οι αρχαιολόγοι αξιοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία lidar για να εξετάσουν τοπίδια στη χερσόνησο Γιουκατάν στην Κεντρική Αμερική, ανακαλύπτοντας πυραμίδες, οικίες και άλλες σημαντικές υποδομές των Μάγια.
Πώς ανακαλύφθηκε η χαμένη πόλη των Μάγια
Ο Luke Auld-Thomas, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα, εντόπισε αυτήν την εντυπωσιακή ανακάλυψη αναλύοντας δεδομένα από τις εν λόγω σαρώσεις. «Βρισκόμουν στη σελίδα 16 του Google και βρήκα μια έρευνα με λέιζερ που έγινε από μια μεξικανική οργάνωση περιβαλλοντικής παρακολούθησης», δήλωσε στο BBC.
Με τη βοήθεια σύγχρονων αρχαιολογικών τεχνικών, η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε μια πυκνή και ποικιλόμορφη περιοχή οικισμών των Μάγια, συμπεριλαμβανομένης μιας εκτενούς πόλης που χρονολογείται μεταξύ 250 και 900 μ.Χ.
Όπως υποστηρίζει ο Auld-Thomas, ούτε οι κυβερνητικές αρχές ούτε η επιστημονική κοινότητα είχαν τότε γνώση για την ύπαρξη αυτής της πόλης. «Αυτό υποδηλώνει πως δεν έχουμε ανακαλύψει τα πάντα — στ’ αλήθεια, υπάρχουν ακόμη πολλά να αποκαλύψουμε», πρόσθεσε. Η μελέτη του δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antiquity.
Η συγκεκριμένη αρχαία πόλη, γνωστή ως «Βαλεριάνα», πιστεύεται ότι κάποτε φιλοξενούσε έως και 50.000 κατοίκους. Ο χώρος περιλαμβάνει δύο κύρια κέντρα, συνδεδεμένα με πυκνοκατοικημένες γειτονιές και δρόμους. Εντοπίστηκαν πλατείες με πυραμιδωτούς ναούς, γήπεδα για το αρχαίο παιχνίδι των Μάγια και ένα περίπλοκο σύστημα ύδρευσης, που αποδεικνύει την ικανότητα των κατοίκων να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους για τη στήριξη του πληθυσμού τους.
Η χαμένη πόλη διαθέτει «όλα τα χαρακτηριστικά μιας κλασικής πολιτειακής πρωτεύουσας των Μάγια», σημείωσε ο ερευνητής. «Δεν περιοριστήκαμε μόνο σε απομονωμένες αγροτικές περιοχές και μικρούς οικισμούς… Ανακαλύψαμε επίσης μια μεγάλη πόλη με πυραμίδες ακριβώς δίπλα στον κύριο δρόμο της περιοχής, καθώς και γειτονιές όπου οι κάτοικοι καλλιεργούσαν ανάμεσα στα ερείπια εδώ και χρόνια.