Κατρίδης & Καιρίδης: Αγροτικά Θέματα και η Έλλειψη Εθνικού Σχεδίου

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας και τον διεθνή χώρο διεξήχθη μεταξύ των κ.κ. Δημήτρη Καιρίδη από τη Νέα Δημοκρατία και Μιχάλη Κατρίνη από το ΠΑΣΟΚ. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Pagenews.gr και συντονίστηκε από τους δημοσιογράφους Σοφία Χύτου και Μάριο Αραβαντινό.

Ο αρχικός προβληματισμός αφορούσε τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν διάφορες κοινωνικές ομάδες το τελευταίο διάστημα, με τους δύο πολιτικούς ηγέτες να εκφράζουν τις απόψεις τους:

Screenshot 181

Δημήτρης Καιρίδης (Δ.Κ.): «Η ελληνική οικονομία πηγαίνει αρκετά καλά συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, έχει εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που προσέφερε ο κ. Ανδρουλάκης για να παρουσιάσει την πολιτική του σχετικά με τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος είναι κρίσιμος για εμάς. Υπήρξαν προβλήματα που ακούστηκαν, αλλά είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τον μηδενισμό ή τον λαϊκισμό. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί που να παράγει χρήματα, κάτι που υπέστη η ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η συζήτηση είναι απαραίτητη για το Κοινοβούλιο μας.»

Screenshot 178

Μιχάλης Κατρίνης (Μ.Κ.): «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλο μήνυμα έφερε στη Βουλή, ο οποίος αναφέρθηκε σε προβλήματα που βιώνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Η κυβέρνηση, αν και διορίζει τον ΟΠΕΚΕΠΕ, φαίνεται να μην επιβάλλει σωστές πρακτικές. Από το 2020, το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει προτάσεις για την προστασία της περιουσίας των αγροτών. Επιτακτική είναι μια σειρά πολιτικών, που να βάζουν προτεραιότητες στον πρωτογενή τομέα, με σκοπό την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη στήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης.» Δυστυχώς, οι αποζημιώσεις και οι επιδοτήσεις δεν αρκούν για να αναστηλώσουν τον τομέα.»

Screenshot 179

Μ.Κ.: «Η κατάσταση είναι αναγκαία για αλλαγές. Οι ενέργειες της κυβέρνησης απέναντι σε συνεργατικά σχήματα είναι ανησυχητικές. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία ομάδων παραγωγής που να είναι ενεργειακά αυτόνομες και ανταγωνιστικές. Η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη στον πρωτογενή τομέα, εξαγωγές υψηλής ποιότητας και προϊόντα που επιστρέφουν στην οικονομία.»

Screenshot 180

Δ.Κ.: «Η αποτυχία μας να αξιοποιήσουμε σωστά την κοινή αγροτική πολιτική αποτελεί μια ντροπή για τη χώρα μας. Κάτι που φέρει μεγάλο βάρος από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ μετά το 1981. Οι εξαγωγές μας έχουν σημειώσει αύξηση τις τελευταίες τέσσερις χρόνια, αλλά οι αγρότες χρειάζονται υποστήριξη για να εκσυγχρονιστούν και να εξελιχθούν.»

Screenshot 181

Μια ερώτηση σχετικά με την καθημερινότητα των πολιτών και την ακρίβεια οδήγησε σε μια διευκρίνιση:

Δ.Κ.: «Αναμφίβολα, οι εξωτερικές πιέσεις πληθωρισμού έχουν πλήξει την οικονομία. Πρέπει οι ηγέτες της Ευρώπης να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν σε δύσκολες αποφάσεις. Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στην οικονομία της, αλλά δυσκολίες υπάρχουν.»

Screenshot 183

Μ.Κ.: «Η κυβέρνηση δείχνει αδυναμία να δράσει στα οξυμένα ζητήματα ακρίβειας. Στην αγορά επικρατούν καρτέλ που επηρεάζουν τις τιμές στις καθημερινές υπηρεσίες, κάτι που καθιστά επιτακτική την παρέμβαση του κράτους.» Αυξάνονται οι ανισότητες και οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες χρήζουν στήριξης.»

Screenshot 184

Δ.Κ.: «Πράγματι, υπάρχουν μικροσυ συμφέροντα που πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο. Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια στην προώθηση του ελεύθερου ανταγωνισμού.»

Αναφορά έγινε και σχετικά με την πολιτική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους δύο πολιτικούς να υποστηρίζουν:

Δ.Κ.: «Είναι μια νέα εποχή. Ο Τραμπ δεν είναι απλώς ένα πρόσωπο, αλλά μια ένδειξη μιας μεγαλύτερης πολιτικής αλλαγής που χρειάζεται σοβαρή εξέταση. Όλοι οι πολιτικοί να συνεργαστούν και να προσπαθήσουν σε μια σταθερή πορεία για την Ελλάδα.»

Screenshot 185

Μ.Κ.: «Δεν χρειάζεται ούτε η ωραιοποίηση του Τραμπ ούτε η δαιμονοποίηση του. Η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και το μέλλον βλέπουμε σε συνεργασία. Η ΕΕ πρέπει να έχει ενιαία στάση απέναντι στις προκλήσεις της παγκόσμιας πολιτικής.»

δειτε ακομα

δειτε ακομα