Μια μοναδική γαστρονομική βραδιά αφιερωμένη στην τουρκική κουζίνα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με αφορμή την «Εβδομάδα Τουρκικής Κουζίνας» που λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα σε όλες τις τουρκικές πρεσβείες παγκοσμίως.
Παρουσίαση Κλασικών Πιάτων της Τουρκικής Κουζίνας
Στην επίσημη εκδήλωση στην κατοικία του Τούρκου πρέσβη Ερτσιγιές Τσαγατάι, η φετινή θεματολογία ξεχώρισε για την επιλογή κλασικών πιάτων, αντικαθιστώντας το παραδοσιακό εστιασμένο πιάτο μιας συγκεκριμένης περιοχής. Οι γεύσεις που παρουσιάστηκαν χαρακτηρίζονται από την απλότητα και βαθιά φιλοσοφία της τουρκικής γαστρονομίας, φέρνοντας τους παρευρισκόμενους πιο κοντά στις ρίζες της κουζίνας.
Γαστρονομικοί Παραλληλισμοί Ελλάδας – Τουρκίας
Τα 14 παραδοσιακά πιάτα που επιλέχθηκαν ανέδειξαν τη κοινή γεωγραφική και ιστορική βάση Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία έχει δημιουργήσει κοινά γευστικά μονοπάτια και παραδοσιακές συνταγές. Παρά τις ομοιότητες, οι διαφορές στα συστατικά και στις μεθόδους παρασκευής είναι εμφανείς, όπως στη τουρκική εκδοχή του μουσακά και στα κουρού κούφτε (ξηρά κεφτεδάκια).
Η Κουζίνα της Τουρκίας: Ένα Πολιτισμικό Μείγμα
Ο πρέσβης τόνισε ότι η τουρκική κουζίνα αποτελεί έναν αρμονικό συνδυασμό της οθωμανικής παλατιανής παράδοσης και των τοπικών γεύσεων από την Ανατολία, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Αυτό το πλούσιο γαστρονομικό πάντρεμα προσφέρει μια αξέχαστη γευστική εμπειρία με βαθιές ιστορικές επιρροές.
Στήριξη και Προώθηση της Τουρκικής Γαστρονομίας
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην υποστήριξη της Εμινέ Ερντογάν, συζύγου του Τούρκου προέδρου, καθώς και της συζύγου του πρέσβη Χάλα, οι οποίες έχουν συμβάλει ενεργά στην ανάδειξη και διάδοση των τουρκικών γεύσεων μέσω αυτών των εκδηλώσεων. Η βραδιά έκλεισε με έναν εγκάρδιο χαιρετισμό «καλή όρεξη» στα ελληνικά, που απέδειξε για ακόμη μια φορά τη φιλική διάθεση και τον πολιτισμικό διάλογο.