Απόπειρες ελέγχου της πληροφορίας στην Κίνα: Το «Μεγάλο Τείχος Προστασίας» και η τεχνητή νοημοσύνη.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, επικρατούσε η αισιοδοξία ότι το άνοιγμα της Κίνας στο εμπόριο και η εξάπλωση του διαδικτύου θα οδηγούσαν στον εκδημοκρατισμό της. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική σήμερα.

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, και ο κινέζος πρόεδρος, Τζιανγκ Ζεμίν, κάνουν πρόποση κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου τους στον Λευκό Οίκο, 29 Οκτωβρίου 1997.
Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, και ο κινέζος πρόεδρος, Τζιανγκ Ζεμίν, κάνουν πρόποση κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου τους στον Λευκό Οίκο, 29 Οκτωβρίου 1997.

Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, η Κίνα έχει υψώσει ένα ψηφιακό τείχος, το επονομαζόμενο “Great Firewall”, για να ελέγχει τις πληροφορίες που εισέρχονται στη χώρα. Όλες οι πληροφορίες που φτάνουν στην Κίνα υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο και φιλτράρισμα.

Πώς λειτουργεί το “Great Firewall” της Κίνας;

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο στην Κίνα γίνεται μέσω συγκεκριμένων επίγειων συνδέσεων. Εκεί, οι κυβερνητικές αρχές ελέγχουν και φιλτράρουν κάθε πληροφορία, αποκλείοντας ή περιορίζοντας την πρόσβαση σε ό,τι θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ιστορική αναδρομή του διαδικτύου στην Κίνα

Το διαδίκτυο εμφανίστηκε στην Κίνα το 1989 με δοκιμαστικά προγράμματα μικρής κλίμακας και διαδόθηκε ευρύτερα το 1994. Παρόλο που η κυβέρνηση αναγνώριζε τη σημασία του διαδικτύου για την οικονομική ανάπτυξη, ανησυχούσε για την εισροή “δυτικών ιδεολογιών”.

Το 1998 ξεκίνησε το “Golden Shield Project”, ένα σχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας του δικτύου, το οποίο όμως εξελίχθηκε σε ένα εργαλείο λογοκρισίας και παρακολούθησης.

Επισκέπτες περπατούν κάτω από κάμερες παρακολούθησης σε ένα τμήμα του Σινικού Τείχους στο Πεκίνο, Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023.
Επισκέπτες περπατούν κάτω από κάμερες παρακολούθησης σε ένα τμήμα του Σινικού Τείχους, Πεκίνο, 20 Οκτωβρίου 2023.

Το 2014, ιδρύθηκε η “Central Leading Group for Cybersecurity and Informatization”, η οποία το 2018 αναβαθμίστηκε σε “Central Commission” από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ρόλος και λειτουργία των φορέων επιτήρησης

Ο καθηγητής Minxin Pei εξηγεί ότι η κυβέρνηση βασίζεται στην Κεντρική Επιτροπή Υποθέσεων Κυβερνοχώρου και στις αστυνομικές μονάδες για την επιτήρηση. Οι κομματικοί λογοκριτές ορίζουν το περιεχόμενο “προς φιλτράρισμα”, ενώ η αστυνομία εφαρμόζει τη λογοκρισία εγκαθιστώντας υλικό παρακολούθησης και διεξάγοντας έρευνες.

Στην προσπάθεια καταπολέμησης απειλών για την εθνική ασφάλεια, όπως ο Γουίνι το αρκουδάκι, η Κίνα χρησιμοποιεί και την τεχνητή νοημοσύνη.

“Ένα άτομο, ένα αρχείο”: Η νέα μέθοδος παρακολούθησης

Το Reuters αναφέρει ότι κινεζικές εταιρείες έχουν αναπτύξει λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για την ταξινόμηση δεδομένων των πολιτών, δημιουργώντας ένα “ένα άτομο, ένα αρχείο“. Η τεχνολογία αυτή αυτοματοποιεί την οργάνωση των προσωπικών δεδομένων.

Το σύστημα μπορεί να μαθαίνει αυτόματα και να βελτιστοποιεί την ακρίβεια, ακόμη και σε περιπτώσεις μερικώς καλυμμένων προσώπων ή πορτρέτων χαμηλής ανάλυσης.

Κάμερες παρακολούθησης σε αστική περιοχή.

Ο Jeffrey Ding επισημαίνει ότι η αδυναμία σύνδεσης των προσωπικών στοιχείων με μια τοποθεσία σε πραγματικό χρόνο αποτελεί περιορισμό του υπάρχοντος λογισμικού.

Η Mareike Ohlberg τονίζει ότι το “ένα άτομο, ένα αρχείο” στοχεύει στην ταξινόμηση πληροφοριών για την ευκολότερη ταυτοποίηση ατόμων.

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η παρακολούθηση είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση του εγκλήματος και την αντιμετώπιση κρίσεων όπως η πανδημία COVID-19.

Ωστόσο, οι διαρροές δεδομένων αποκαλύπτουν ότι η Κίνα παρακολουθεί τις τοποθεσίες εκατομμυρίων ανθρώπων από μουσουλμανικές μειονότητες στην περιοχή Xinjiang, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τους πραγματικούς σκοπούς αυτών των συστημάτων παρακολούθησης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα