Ένα μυστηριώδες ψάρι που μπορεί να «περπατήσει» στον βυθό της θάλασσας προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για την εξελικτική πορεία των ανθρώπων και την ικανότητά τους να στέκονται όρθιοι. Αυτή η ικανότητα ήταν καθοριστική για την επικράτηση του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη.
Ονομάζεται red robin, αυτό το οστεώδες ψάρι αναπτύσσει έξι δομές που μοιάζουν με πόδια και τις χρησιμοποιεί για να κινηθεί στον βυθό, αναζητώντας τροφή και σκαβοντας για να βρει λεία. Αν και αυτά τα «πόδια» φαίνονται σαν κάτω άκρα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι στην ουσία είναι εκβολές των πτερυγίων του, τα οποία έχουν εξελιχθεί ειδικά για αυτή τη χρήση.
Μια ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια Στάνφορντ και Χάρβαρντ ανακάλυψε ότι το red robin χρησιμοποιεί τα ίδια γονίδια που επηρεάζουν την ανάπτυξη των ανθρώπινων άκρων για να μεγαλώσει αυτά τα «πόδια». Επίσης, εξερεύνησαν ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο δείγμα, το Prionotus carolinus, το οποίο μπορεί να γευτεί τη λεία που κρύβεται στον πυθμένα.
Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα, τα ευρήματα τους, που έχουν δημοσιευτεί σε δύο ξεχωριστές επιφανείς εργασίες στην επιθεώρηση «Current Biology», μπορούν να προσφέρουν νέα προοπτική στην κατανόηση του πώς οι άνθρωποι εξελίχθηκαν για να περπατούν όρθιοι περίπου έξι εκατομμύρια χρόνια πριν.
«Η εξέλιξη των ζώων από προγόνους ψαριών δεν είναι ασυνήθιστη, επομένως η σύνδεση μεταξύ των ανθρώπινων άκρων και των πτερυγίων ψαριών δεν μας προκαλεί έκπληξη. Όμως είμαστε ενθουσιασμένοι που διαπιστώσαμε ότι το γονίδιο που διευκολύνει την ανάπτυξη ορισμένων τμημάτων των πτερυγίων στα red robins είναι το ίδιο γονίδιο που σχετίζεται με τη δομή των ανθρώπινων οστών», δηλώνει ο Ντέιβιντ Κίνγκσλι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και ηγέτης της ομάδας.
Η προσαρμογή
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας προσαρμόστηκαν για να περπατούν όρθιοι στη γη, επομένως και οι red robins ανέπτυξαν ανάλογες ικανότητες για να επιβιώσουν στο βυθό του ωκεανού.
«Στις δύο περιπτώσεις, η εξέλιξη των ποδιών απαιτεί αλλαγές στις σκελετικές δομές, προσαρμογές στους μύες, καθώς και βελτιωμένο αισθητηριακό και κινητικό έλεγχο. Αυτό το ψάρι, που ανέπτυξε ποδιακό σύστημα χρησιμοποιώντας γονίδια που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των ανθρώπινων άκρων, επαναχρησιμοποιεί αυτά τα «πόδια» για να ανιχνεύει την τροφή του, ακριβώς όπως η γλώσσα μας γεύεται το φαγητό», προσθέτει ο Κίνγκσλι.
Η ομάδα αποφάσισε να ερευνήσει αυτά τα «περίεργα πλάσματα» όταν διαπίστωσε ότι συχνά προσελκύουν άλλα ψάρια, καθώς η μοναδική τους ικανότητα τους επιτρέπει να βρίσκουν κρυμμένα θηράματα.