Στόχος είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Πενταγώνου σε στρατηγικό επίπεδο, πάντοτε με σεβασμό στην ηθική και την ασφάλεια. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι δεν επιθυμούν η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) να φτάσει ποτέ στο σημείο να μπορεί να λάβει αποφάσεις που αφορούν τη ζωή και το θάνατο ανθρώπων.
Στη σύγχρονη εποχή, τα εργαλεία AI δεν χρησιμοποιούνται άμεσα ως όπλα. Ωστόσο, η Τεχνητή Νοημοσύνη προσφέρει στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ένα «σημαντικό πλεονέκτημα» στην ανίχνευση και αξιολόγηση απειλών, όπως εξηγεί η Dr. Radha Plumb, επικεφαλής ψηφιακής στρατηγικής και AI στο Πεντάγωνο, σε δηλώσεις της στο TechCrunch.
«Φυσικά, βελτιώνουμε τις διαδικασίες που επιταχύνουν την “αλυσίδα θανάτου”, ώστε οι στρατηγικοί μας ηγέτες να μπορούν να ανταποκριθούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα για την προάσπιση των δυνάμεών μας», αναφέρει η Plumb.
Αυτή η «αλυσίδα θανάτου» περιγράφει τη στρατιωτική διαδικασία μέσω της οποίας αναγνωρίζονται, ιχνηλατούνται και εξουδετερώνονται απειλές. Τη διαδικασία αυτή διευκολύνει ένα αναλυτικό σύστημα που περιλαμβάνει αισθητήρες, πλατφόρμες και οπλικά συστήματα.
Η συνεργασία μεταξύ του Πενταγώνου και των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης είναι μίας σχετικά πρόσφατης χρονικής περιόδου.
Εταιρείες όπως οι OpenAI, Anthropic και Meta έχουν αναθεωρήσει τις πολιτικές τους σχετικά με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης το 2024, ώστε να επιτρέψουν στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να αξιοποιούν αυτά τα καινοτόμα εργαλεία. Παρόλα αυτά, αυτές οι εταιρείες δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ με τρόπους που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.