Ο ηλιακός ανιχνευτής Parker, η καινοτόμος αποστολή της NASA, είναι πλέον ασφαλής και λειτουργεί κανονικά μετά την ιστορική του προσέγγιση στον ήλιο. Αυτή η αποστολή αποτελεί την πλησιέστερη προσέγγιση που έχει πραγματοποιηθεί από οποιοδήποτε ανθρώπινο αντικείμενο, όπως ανακοινώθηκε από τη διαστημική υπηρεσία.
Το διαστημόπλοιο πλησίασε «μόλις» 6,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την επιφάνεια του ήλιου στις 24 Δεκεμβρίου, διεισδύοντας στην εξωτερική του ατμόσφαιρα, γνωστή ως στέμμα. Αυτή η αποστολή αναμένεται να προσφέρει πολύτιρες πληροφορίες που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη φύση του κοντινότερού μας αστέρα.
Η ομάδα του εργαστηρίου εφαρμοσμένης φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του Parker, επιβεβαίωσε ότι έλαβε το σήμα από τον ανιχνευτή λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
Ο ανιχνευτής αναμένεται να αποστείλει αναλυτικά δεδομένα σχετικά με την κατάστασή του την 1η Ιανουαρίου. Με ταχύτητα που μπορεί να φτάσει τα 430.000 μίλια/ώρα (ή 692.000 χιλιόμετρα/ώρα), το διαστημόπλοιο έχει επιβιώσει από εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, που αγγίζουν τους 982°C.
Aυτή η μοναδική μελέτη του ήλιου επιτρέπει στον ηλιακό ανιχνευτή Parker να συλλέγει δεδομένα που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς θηρεύεται το υλικό σε αυτήν την περιοχή, κερδίζοντας θερμοκρασίες πολλών εκατομμυρίων βαθμών. Επιπλέον, θα σημάνει την αποκάλυψη της προέλευσης του ηλιακού ανέμου και της επιτάχυνσης ενεργητικών σωματιδίων κοντά στην ταχύτητα του φωτός», δήλωσε η NASA.
Ο ηλιακός ανιχνευτής Parker εκτοξεύτηκε το 2018 και έχει προγραμματίσει πτήσεις κοντά στον ήλιο, χρησιμοποιώντας τη βαρυτική έλξη της Αφροδίτης για να εισέλθει σε πιο κοντινές τροχιές γύρω από τον ήλιο.