Οι αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν έρευνα σχετικά με την TP-Link, μια κινεζική εταιρεία που έχει συνδεθεί με κυβερνοεπιθέσεις μέσω των δημοφιλών δρομολογητών της. Σκοπός της έρευνας είναι να αξιολογηθεί κατά πόσο η εταιρεία αυτή αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια και αν πρέπει να απαγορευτεί η πώληση των προϊόντων της.
Η TP-Link, με έδρα την Κίνα, ελέγχει περίπου το 65% της αγοράς δρομολογητών στις ΗΠΑ για οικιακή και μικρή επιχειρηματική χρήση. Είναι επίσης η πιο δημοφιλής επιλογή στο Amazon, ενώ τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση στο διαδίκτυο τόσο στο Υπουργείο Άμυνας όσο και σε άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
Δρομολογητές και πολιτικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Wall Street Journal, ✔️ οι ερευνητές από τα υπουργεία Εμπορίου, Άμυνας και Δικαιοσύνης έχουν ξεκινήσει ξεχωριστές έρευνες για την TP-Link. Οι εξελίξεις αυτές ενδέχεται να οδηγήσουν σε απαγόρευση πώλησης των δικτυακών της συσκευών στις ΗΠΑ από το 2025.
Αυτές οι εξελίξεις ενδέχεται να συμπέσουν με την εκ νέου ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ, ο οποίος είχε προγραμματίσει αυστηρότερους ελέγχους των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα.
Ανάλυση που δημοσίευσε η Microsoft τον Οκτώβριο αποκάλυψε ότι μια κινεζική ομάδα hacking διατηρεί ένα εκτενές δίκτυο παραβιασμένων δρομολογητών, κυρίως TP-Link, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις κατά δυτικών στόχων, όπως κυβερνητικά γραφεία, δεξαμενές σκέψης και προμηθευτές του Υπουργείου Άμυνας.
Η Wall Street Journal δημοσιεύει ότι οι δρομολογητές TP-Link παραδίδονται συχνά με γνωστά προβλήματα ασφαλείας, τα οποία η εταιρεία σπάνια επιλύει. Παρόλο που όλα τα δίκτυα έχουν ελαττώματα, η TP-Link φέρεται να μην συνεργάζεται με ειδικούς για την επίλυση τέτοιων ζητημάτων.
Η αντίδραση της TP-Link και της Κίνας στις κατηγορίες
Η TP-Link απευθύνεται στους πελάτες της στις ΗΠΑ μέσω θυγατρικής στην Καλιφόρνια. Εκπρόσωπός της ανέφερε ότι η εταιρεία αξιολογεί τους πιθανούς κινδύνους ασφαλείας και εργάζεται για την επίλυση γνωστών ευπαθειών.
Από την πλευρά της, η κινεζική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε ότι οι αμερικανικές αρχές εκμεταλλεύονται την εθνική ασφάλεια ως πρόσχημα για να «καταστείλουν» τις κινεζικές εταιρείες, και ότι το Πεκίνο προτίθεται να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα των επιχειρήσεων της.
Αν τα αποτελέσματα των ερευνών οδηγήσουν σε απαγόρευση, θα μιλάμε για τη μεγαλύτερη αποχώρηση κινεζικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών από την αμερικανική αγορά από την απαγόρευση που επιβλήθηκε στη Huawei το 2019 επί κυβέρνησης Τραμπ.
Η αύξηση της TP-Link κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Η δημοτικότητα της TP-Link στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατακόρυφα κατά την πανδημία, καθώς οι καταναλωτές χρειάζονταν αξιόπιστες συνδέσεις για τηλεργασία. Η εταιρεία είδε το μερίδιο αγοράς της να αυξάνεται από περίπου 20% το 2019 σε 65% σήμερα. Μόνο το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, απέκτησε επιπλέον 5% της αγοράς.
Η εκπρόσωπος της TP-Link αμφισβήτησε αυτά τα στοιχεία, αλλά αναγνώρισε την αύξηση της παρουσίας της στην αγορά. Η εταιρεία συνεργάζεται με πάνω από 300 διαθέσιμες υπηρεσίες διαδικτύου στις ΗΠΑ, προσφέροντας τους δρομολογητές της για νέες συνδέσεις. Αυτές οι συσκευές έχουν χρησιμοποιηθεί από οργανισμούς όπως η NASA, το Υπουργείο Άμυνας και η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών.
Η κυριαρχία της TP-Link οφείλεται εν μέρει στις χαμηλότερες τιμές των προϊόντων της, οι οποίες συχνά κοστίζουν λιγότερο από τους ανταγωνιστές τους. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει επίσης αν η πολιτική τιμολόγησής τους παραβιάζει ομοσπονδιακούς νόμους που σχετίζονται με τις μονοπωλιακές πρακτικές.