Τεχνητή Νοημοσύνη: Startup θα δημοσιεύσει 8.000 βιβλία με AI μέχρι το 2025

Συγγραφείς και εκδότες εκφράζουν έντονη ανησυχία για μια νέα startup που προγραμματίζει να κυκλοφορήσει έως και 8.000 βιβλία τον επόμενο χρόνο, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Η εταιρεία, Publisher Spines, θα ζητά από τους συγγραφείς ποσά που κυμαίνονται από 1.200 έως 5.000 δολάρια για υπηρεσίες όπως η επεξεργασία, διόρθωση, μορφοποίηση, σχεδίαση και διανομή των τίτλων τους, όλα με τη στήριξη της AI.

Ο ανεξάρτητος εκδότης Canongate από τη Μεγάλη Βρετανία δήλωσε μέσω του Bluesky ότι “αυτοί δεν ενδιαφέρονται για τη συγγραφή ή τα βιβλία.” Περιέγραψε την Spines ως μια πλατφόρμα που ενθαρρύνει τους συγγραφείς να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία, ρίχνοντας τα έργα τους στην αγορά χωρίς την απαιτούμενη προσοχή, φροντίδα ή καλλιτεχνική αξία.

THAT’S when capital perks up.

Most days books aren’t profitable enough to bother with.

But then a new way to exploit people appears – and it’s fully automatable! Now money starts circling, like a curious shark.

— Canongate (@canongate.co.uk) November 25, 2024 at 3:15 PM

«Αυτοί δεν είναι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα βιβλία, τη λογοτεχνία ή την ανάγνωση», τόνισε ο συγγραφέας Suyi Davies Okungbowa, σε ανάρτησή του στο Bluesky. “Είναι απλώς επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται την κατάσταση.”

Η Spines, η οποία πρόσφατα εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρεται σε προφίλ της στο Bookseller, υποστηρίζει ότι οι συγγραφείς θα διατηρούν το 100% των δικαιωμάτων τους. Ο συνιδρυτής της Yehuda Niv, με προηγούμενη εμπειρία σε εκδοτικές δραστηριότητες στο Ισραήλ, διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται για αυτοέκδοση» αλλά για «πλατφόρμα δημοσίευσης».

Η Deidre J Owen, συνιδρύτρια του ανεξάρτητου Griffin Press, δήλωσε σε ανάρτησή της στο X ότι, ανεξαρτήτως των δηλώσεων της Spines, “ΕΙΝΑΙ ματαιόδοξοι εκδότες”.

Ο Marco Rinaldi, συν-παρουσιαστής του Page One – The Writer’s Podcast, υπογράμμισε πως η εταιρεία φαίνεται να προσπαθεί να απλοποιήσει τη διαδικασία αυτοδημοσίευσης με τρόπους που πιθανόν δεν θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά. “Δεν θέλουν να αποκαλούν την πραγματικότητα όπως είναι” είπε.

Η Anna Ganley, Διευθύνουσα Σύμβουλος της πιο σημαντικής Ένωσης Συγγραφέων στο Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποίησε τους συγγραφείς να σκεφτούν προσεκτικά πριν δεσμευτούν σε συμβόλαια που απαιτούν πληρωμές για δημοσιεύσεις. «Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν αυτός ο τρόπος θα παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα και εάν η ποιότητα που προσφέρεται είναι επαρκής, ειδικά αν η διαδικασία περιλαμβάνει την τεχνητή νοημοσύνη», πρόσθεσε.

δειτε ακομα

δειτε ακομα