Η γερμανική πόλη Δρέσδη φωτίζεται από δύο ιδιαίτερες εμφανίσεις της μηχανικής μαέστρου, της MAiRA Pro S, που σκοπό έχουν να αναδείξουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας στη μουσική. Όπως εξηγεί ο διευθυντής της φιλαρμονικής ορχήστρας Δρέσδης, Μάρκους Ρινντ, «δεν επιδιώκουμε να αντικαταστήσουμε τους ανθρώπους», αλλά επιθυμούμε να ενορχηστρώσουμε περίπλοκες συνθέσεις που παραμένουν δύσκολες για έναν ανθρώπινο μαέστρο να διευθύνει.
Η MAiRA Pro S διαθέτει τρία «χέρια» που κρατούν ράβδους διαφορετικού χρώματος, τις οποίες χρησιμοποιεί για να καθοδηγεί τους μουσικούς. Όταν οι ράβδοι φωτίζονται στο σκοτάδι, θυμίζουν τα θρυλικά lightsaber από το Star Wars, κινούνται όμως με υπολογιστική ακρίβεια και ταχύτητα, γεγονός που προσθέτει μια μαγευτική ατμόσφαιρα στην παρουσίαση.
Η ιδέα για αυτόν τον καινοτόμο μαέστρο προέκυψε πριν από 23 χρόνια, όταν ο Ρινντ διηύθυνε μια ορχήστρα και, κατά τη διάρκεια πρόβας, ένας μουσικός εξέφρασε παράπονα για την ασυνέπεια στο τέμπο. «Δεν είμαι ρομπότ», απάντησε τότε, πυροδοτώντας την επιθυμία του να συνεργαστεί με ειδικούς από το πολυτεχνείο της Δρέσδης.
Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι η MAiRA Pro S, η οποία θεωρείται ένα από τα πιο προχωρημένα μηχανήματα του είδους της. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση ρομποτικού μαέστρου. Το 2006, ένα ρομποτικό κατασκεύασμα της ελβετικής εταιρείας ABB είχε συνεργαστεί με τη συμφωνική ορχήστρα του Detroit, ενώ το 2015, ο διάσημος τραγουδιστής Αντρέα Μποτσέλι παρουσίασε ένα ρομπότ-μαέστρο με δύο χέρια. Το 2023, στη Νότια Κορέα, ένα ανδροειδές ρομπότ ύψους 1,8 μέτρων καθοδήγησε 60 μουσικούς που παρούσαν παραδοσιακά όργανα.
Αν θέλετε να δείτε την ολοκληρωμένη εμφάνιση της MAiRA Pro S από τη Δρέσδη, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη ζωντανή μετάδοση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου.