Προστασία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε στη δημοσίευση του καταλόγου των εθνικών αρχών και φορέων που είναι υπεύθυνοι για την επιβολή και εποπτεία των υποχρεώσεων της ΕΕ, σε σχέση με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών. Αυτό περιλαμβάνει και το δικαίωμα της μη διάκρισης κατά τη χρήση συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) υψηλού κινδύνου.

Η κατάρτιση αυτού του καταλόγου σηματοδοτεί την εκπλήρωση από την πλευρά της Ελλάδας της πρώτης εθνικής υποχρέωσης για την εφαρμογή του κανονισμού AIAct. Η Ελλάδα δεσμεύεται να στηρίξει το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση μίας ανθρωποκεντρικής και αξιόπιστης ΤΝ, ενισχύοντας παράλληλα την καινοτομία και διασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της υγείας και της ασφάλειας.

Οι αρχές που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο είναι οι εξής:

  • Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
  • Συνήγορος του Πολίτη
  • Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών
  • Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Οι παραπάνω αρχές θα αποκτήσουν πρόσθετες εξουσίες, όπως η πρόσβαση σε οποιαδήποτε τεκμηρίωση που τηρεί ένας οργανισμός σχετικά με τη συμμόρφωσή του με τον Κανονισμό ΤΝ. Αυτές οι εξουσίες θα ενεργοποιηθούν από τις 2 Αυγούστου 2026. Ο κατάλογος έχει ήδη κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα ενημερώνεται σύμφωνα με τις μελλοντικές ανάγκες και καταστάσεις.

Επιπλέον, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργάζεται με συστηματικό τρόπο για να διασφαλίσει την προσαρμογή της χώρας στις διατάξεις του κανονισμού για την ΤΝ, ο οποίος αποτελεί το πρώτο πλήρες νομικό πλαίσιο για την ΤΝ σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κανονισμός τέθηκε σε εφαρμογή από τις 2 Αυγούστου 2024, ενώ οι σχετικές υποχρεώσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά μέσα σε 36 μήνες από την ημερομηνία αυτή.

δειτε ακομα

δειτε ακομα