Έχουμε εισέλθει στην εποχή του Internet of Things, όπου σχεδόν κάθε συσκευή μπορεί να συνδεθεί και να επικοινωνήσει μέσω του διαδικτύου, καθώς και στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, της οποίας η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από τα δεδομένα που συλλέγουμε και αναλύουμε.
Αν τα δεδομένα είναι η ζωή της AI, τότε χρειάζονται ένα «καρδιοαγγειακό σύστημα» για να μεταφερθούν εκεί όπου χρειάζονται. Το παλιό δίκτυο χαλκού δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή τη δουλειά. Αντίθετα, οι σύγχρονες οπτικές ίνες αναλαμβάνουν αυτό το ρόλο, με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να επενδύουν σημαντικά σε αυτούς τους τομείς.
Η κατάσταση των οπτικών ινών στην Ελλάδα σήμερα
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει πάνω από το 70% των γραμμών FTTH (Fiber to the Home) στη χώρα, με στόχο να ξεπεράσει τα 1,7 εκατομμύρια συνδέσεις μέχρι το τέλος του 2024. Μέχρι το Σεπτέμβριο, 1,49 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH, και αναμένονται περαιτέρω επενδύσεις για να επιτύχει το στόχο των 3 εκατομμυρίων μέχρι το τέλος του 2027.
Η Vodafone ακολουθεί παρόμοια στρατηγική, προχωρώντας στην ανάπτυξη του δικού της δικτύου οπτικών ινών με επενδύσεις 1 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Μέχρι το τέλος του 2024, η Vodafone θα έχει εγκαταστήσει περισσότερες από 300.000 γραμμές FTTH, με στόχο να φτάσει σε 500.000 σπίτια μέχρι το 2025 και 850.000 μέχρι το 2028.
Παραπλήσια είναι η πορεία και της ΔΕΗ, η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις μέσω της θυγατρικής της FiberGrid. Το δίκτυο FTTH της ΔΕΗ έχει φτάσει σε 140.000 οικίες σε 12 δήμους της Αττικής και στοχεύει να επεκταθεί σε 500.000 νοικοκυριά έως το τέλος του 2024. Η συνολική κάλυψη με οπτική ίνα αναμένεται να φτάσει τα 3 εκατομμύρια μέχρι το 2025, με επενδύσεις που υπολογίζονται γύρω από τα 680 εκατ. ευρώ.
Χρηματοδοτήσεις 560 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για οπτικές ίνες
Το 2024 αναμένεται να είναι η χρονιά ολοκλήρωσης της εγκατάστασης δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα. Το παλιό δίκτυο χαλκού δεν θα έχει πλέον θέση στην επικοινωνία μας.
Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δίνουν πλέον έμφαση στις επενδύσεις τους, με την ΔΕΗ να επενδύει σε νέες υποδομές οπτικών ινών, περιλαμβάνοντας εναέρια δίκτυα εφόσον διαθέτει εκτενή υποδομή.
Οι επενδύσεις για δίκτυα οπτικών ινών από το Ταμείο Ανάκαμψης φτάνουν τα 560 εκατ. ευρώ, από συνολικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι συνδρομητές FTTH ανέρχονται σε περίπου 350.000, αντιπροσωπεύοντας περίπου 7% της αγοράς, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη αγγίζει το 30%. Επιπλέον, πολλές από αυτές τις συνδέσεις επιδοτούνται μέσω κρατικών προγραμμάτων.