Meta Llama 4: Τι αλλάζει στην τεχνητή νοημοσύνη;

Έρχεται το Llama 4: Η Meta αλλάζει τα δεδομένα στην Τεχνητή Νοημοσύνη!

Η Meta μόλις αποκάλυψε την επόμενη γενιά μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, την πολυαναμενόμενη σειρά Llama 4, έτοιμη να αναδιαμορφώσει το τοπίο της τεχνολογίας. Με ήδη διαθέσιμα τα Llama 4 Scout και Llama 4 Maverick, και με το Llama 4 Behemoth να αναμένεται σύντομα, η Meta κάνει ένα τεράστιο άλμα, στοχεύοντας να ξεπεράσει τους περιορισμούς των προηγούμενων αλγορίθμων. Η σειρά Llama 4 ενσωματώνει πρωτοποριακές τεχνολογίες και μια αρχιτεκτονική που υπόσχεται να ανατρέψει τις τρέχουσες τάσεις, προσφέροντας νέα δυναμική σε κρίσιμους τομείς όπως η κωδικοποίηση και η εξαγωγή συμπερασμάτων, διασφαλίζοντας παράλληλα υψηλή απόδοση με μειωμένη κατανάλωση πόρων.

Αυτή η νέα γενιά μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται ήδη στην καρδιά του Meta AI Assistant, προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε πλατφόρμες όπως το Web, το WhatsApp, το Messenger και το Instagram. Δύο από τα νέα μοντέλα, τα οποία είναι διαθέσιμα για λήψη από την Meta ή το Hugging Face, είναι:

  • Llama 4 Scout: Ένα ελαφρύ μοντέλο, σχεδιασμένο να “χωράει” σε μία μόνο GPU Nvidia H100.
  • Llama 4 Maverick: Ένα πιο ισχυρό μοντέλο, συγκρίσιμο με τα GPT-4o και Gemini 2.0 Flash.

Η Meta εργάζεται εντατικά στην εκπαίδευση του Llama 4 Behemoth, το οποίο, σύμφωνα με τον CEO της Meta, Mark Zuckerberg, θα είναι “το κορυφαίο μοντέλο με τις υψηλότερες επιδόσεις παγκοσμίως”.

Llama 4 Behemoth: Ο Γίγαντας της Τεχνητής Νοημοσύνης

Όπως αναφέρει το The Verge, το Llama 4 Behemoth διαθέτει 288 δισεκατομμύρια ενεργές παραμέτρους και συνολικά 2 τρισεκατομμύρια παραμέτρους. Παρόλο που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, η Meta ισχυρίζεται ότι το Behemoth θα ξεπεράσει τους ανταγωνιστές του (όπως τα GPT-4.5 και Claude Sonnet 3.7) “σε διάφορα σημεία αναφοράς STEM”. Η αναφορά σε “σημεία αναφοράς STEM” υποδηλώνει εξαιρετικές δυνατότητες σε τομείς που σχετίζονται με την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά.

Αρχιτεκτονική “Μίξης Ειδικών” (MoE)

Το Llama 4 υιοθετεί μια αρχιτεκτονική “μίξης ειδικών” (MoE), μια προσέγγιση που στοχεύει στην εξοικονόμηση πόρων χρησιμοποιώντας μόνο τα απαραίτητα μέρη του μοντέλου για κάθε συγκεκριμένη εργασία. Αυτό σημαίνει πιο αποδοτική χρήση των υπολογιστικών πόρων και ταχύτερη απόδοση, ειδικά σε απαιτητικές εργασίες.

Ανοικτός Κώδικας, με Επιφυλάξεις

Όπως και τα προηγούμενα μοντέλα της, η Meta χαρακτηρίζει τη σειρά Llama 4 ως “ανοικτού κώδικα”. Ωστόσο, η άδεια χρήσης του Llama έχει δεχτεί κριτική για ορισμένους περιορισμούς. Για παράδειγμα, η άδεια χρήσης του Llama 4 απαιτεί από εμπορικές οντότητες με περισσότερους από 700 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες να ζητήσουν άδεια από τη Meta πριν χρησιμοποιήσουν τα μοντέλα της. Η Πρωτοβουλία Ανοικτού Κώδικα είχε αναφέρει το 2023 ότι κάτι τέτοιο “το βγάζει από την κατηγορία του “Ανοικτού Κώδικα””.

δειτε ακομα

δειτε ακομα