Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να επιφέρει σημαντική αύξηση στα ηλεκτρονικά απόβλητα, με τις εκτιμήσεις να φτάνουν τους 2,5 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2030.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Computational Science», αν η εξέλιξη της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI), η οποία επικεντρώνεται στη δημιουργία κειμένων και εικόνων, συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς, τα ηλεκτρονικά απόβλητα μπορεί να φτάσουν συνολικά τους πέντε εκατομμύρια τόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου 2023-2030.
Σε αυτό το σενάριο, τα ηλεκτρονικά απόβλητα θα περιλαμβάνουν ενάμιση εκατομμύριο τόνους πλακετών τυπωμένων κυκλωμάτων, καθώς και μισό εκατομμύριο τόνους μπαταριών. Αυτά τα υλικά ενδέχεται να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως μόλυβδο και χρώμιο.
Ήδη, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η υλοποίηση μιας στρατηγικής κυκλικής οικονομίας, που θα επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση υλικών και την παράταση της διάρκειας ζωής των ήδη υφιστάμενων υποδομών, θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων έως και 86%.