Η κορτιζόλη έχει γίνει το νέο hot topic στο TikTok, με δεκάδες influencers να προσπαθούν να καθοδηγήσουν το κοινό στην ισορροπία της συγκεκριμένης ορμόνης.
Ο κόσμος του TikTok είναι γεμάτος από προτάσεις και “κόλπα” που υπόσχονται να ευθυγραμμίσουν τα επίπεδα κορτιζόλης, πολλές φορές με προϊόντα που προωθούν influencers χωρίς επαγγελματική κατάρτιση στον τομέα της υγείας.
«Αυτή η συζήτηση μπορεί να σας κάνει να πιστέψετε ότι όλοι γύρω σας βιώνουν μια ορμονική ανισορροπία», αναφέρει η γυναικολόγος Dr. Karen Tang στο USA TODAY. «Είναι μια αποτελεσματική στρατηγική μάρκετινγκ, καθώς πολλοί από εμάς έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα όπως κόπωση ή δυσκολία στην απώλεια βάρους. Όμως, δεν σημαίνει ότι όλοι πράγματι έχουν ανισορροπίες ή προβλήματα που χρειάζονται θεραπεία.»
Ο Dr. Tang προτείνει το πρώτο βήμα να είναι η επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο γιατρό, ο οποίος θα εκτιμήσει αν έχετε πραγματικά μια ανισορροπία που απαιτεί προσοχή.
Τι ρόλο παίζει η κορτιζόλη;
Η κορτιζόλη είναι γνωστή ως η κύρια ορμόνη του στρες του οργανισμού και έχει πολλές λειτουργίες. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επηρεάζει τον κύκλο του ύπνου, τον έλεγχο των φλεγμονών και τη διαχείριση των θρεπτικών ουσιών στον οργανισμό.
Ποιες είναι οι ενδείξεις ανισορροπίας της κορτιζόλης;
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι σοβαρές ανισορροπίες κορτιζόλης είναι σπάνιες, με επίπτωση 10 έως 15 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο κάθε χρόνο, κυρίως σε γυναίκες 20-50 ετών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία.
Το «Moon face» είναι ένας όρος που περιγράφει την αύξηση του λίπους στο πρόσωπο, που μπορεί να προέρχεται από παχυσαρκία ή το σύνδρομο Cushing. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρήξιμο στο πίσω μέρος του λαιμού, εμφανείς ροζ ραγάδες στην κοιλιά, στρες και αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο.
Πώς μπορώ να επαναφέρω τα επίπεδα κορτιζόλης;
Αν τα παραπάνω συμπτώματα σας φαίνονται γνώριμα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας. «Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι θα διαπιστώσουν ότι τα επίπεδα κορτιζόλης παραμένουν φυσιολογικά, εκτός αν είναι υπό σοβαρό άγχος ή αν δεν κοιμούνται επαρκώς», επισημαίνει η Dr. Tang. «Συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία, αλλά είναι πάντα καλό να εστιάσετε σε θέματα όπως η διαχείριση του άγχους, η σωστή διατροφή, η επαρκής ξεκούραση και η άσκηση για την καλή υγεία σας.»
Αν, ωστόσο, παρατηρήσετε σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση της υγείας σας που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας για αξιολόγηση.
Πηγές: usatoday.com