Η Google προχώρησε σε μια ιστορική συμφωνία για τη χρήση πυρηνικών αντιδραστήρων, ανταγωνιζόμενη τις μεγάλες απαιτήσεις ενέργειας που έχουν τα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Αυτή η συνεργασία με την Kairos Power αναμένεται να της προσφέρει πρόσβαση στον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα της πριν τελειώσει η δεκαετία, με προοπτική να αποκτήσει περισσότερους μέχρι το 2035.
Προς το παρόν, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, όπως το μέγεθος της και ο τόπος εγκατάστασης των αντιδραστήρων, παραμένουν αδιευκρίνιστες. Ωστόσο, φαίνεται ότι η Google δεν είναι η μόνη που στρέφεται προς την πυρηνική ενέργεια. Πολλές άλλες τεχνολογικές εταιρείες εξετάζουν την πυρηνική ως viable λύση για την κάλυψη των απαιτήσεων των κέντρων δεδομένων τους.
Όπως δήλωσε ο Μάικλ Τέρελ, ανώτερος διευθυντής της Google που ασχολείται με θέματα ενέργειας και κλίματος, «Το δίκτυο ηλεκτροδότησης χρειάζεται νέες πηγές ενέργειας για να υποστηρίξει τις εξελιγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης».
Σύμφωνα με τον Τζεφ Όλσον, διευθύνων σύμβουλος της Kairos Power, η συμφωνία αυτή είναι καθοριστικής σημασίας καθώς προάγει την εμπορική διάδοση της προηγμένης πυρηνικής ενέργειας και αποδεικνύει τη βιωσιμότητά της ως λύσης για την ενεργειακή απεξάρτηση των δικτύων ηλεκτροδότησης από τον άνθρακα.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υλοποίηση των σχεδίων των δύο εταιρειών απαιτεί έγκριση από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ και τις τοπικές αρχές. Πέρυσι, η Kairos Power απέκτησε την πρώτη άδεια κατασκευής ενός νέου τύπου αντιδραστήρα από το 1970 και ξεκίνησε την ανέγερση αντιδραστήρα επίδειξης στο Τενεσί.
Η Kairos Power είναι μια καινοτόμος επιχείρηση που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μικρότερων πυρηνικών μονάδων, οι οποίες χρησιμοποιούν το φθοριούχο αλάτι ως ψυκτικό μέσο, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς σταθμούς που χρησιμοποιούν νερό.
Οι πυρηνικές μονάδες μπορούν να προσφέρουν σταθερή και συνεχόμενη ενέργεια, σχεδόν χωρίς ανθρακούχες εκπομπές, καθιστώντας τις ελκυστικές για τον τεχνολογικό τομέα που πρόκειται να περιορίσει τις εκπομπές CO2, ακόμη και αν οι ενεργειακές του ανάγκες μεγαλώνουν.
Αυτή η τάση παρατηρείται και σε κυβερνητικό επίπεδο, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν στόχο τριπλασιασμού της πυρηνικής τους ενέργειας έως το 2050, στο πλαίσιο της κίνησής τους για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή πέρυσι.
Ωστόσο, δεν λείπουν οι αντιδράσεις και οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας, καθώς πολλοί επικριτές επισημαίνουν τους συναφείς κινδύνους και την παραγωγή μακροχρόνιων ραδιενεργών αποβλήτων. Παρ’ όλα αυτά, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες δείχνουν να αγνοούν αυτές τις ανησυχίες, με την Amazon να ανακοινώνει πρόσφατα σχέδιο για αγορά πυρηνικού κέντρου δεδομένων στην Πενσυλβάνια και τη Microsoft που προχωρά στην αγορά της παραγωγής ενέργειας του πλέον κλειστού πυρηνικού εργοστασίου Three Mile Island στην ίδια πολιτεία, με συνολική επένδυση 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.