Η Απίστευτη Βάρος του Διαδικτύου: Οι Νέες Αποκαλύψεις των Επιστημόνων

Όταν σκεφτόμαστε το Διαδίκτυο, μπορεί να μας φαίνεται σαν κάτι άυλο, που υπάρχει σε έναν εναλλακτικό χώρο.

Ωστόσο, παρά αυτή την ασαφή έννοια του τί είναι και πού ακριβώς βρίσκεται το Διαδίκτυο, ένας επιστήμονας έχει καταφέρει να υπολογίσει τη… βάρος του.

Φυσικά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προσεγγίσουμε αυτή την ιδέα. Ένας από τους πιο προφανείς παράγοντες είναι η υποδομή που απαιτείται για τη λειτουργία του Διαδικτύου.

Για παράδειγμα, σκέφτεστε πού αποθηκεύονται οι φωτογραφίες σας; Παρά την αίσθηση ότι είναι «στον αέρα», στην πραγματικότητα, βρίσκονται σε μεγάλους φυσικούς σέρβερ, πιθανόν κλειδωμένους σε αποθήκες κάπου.

Ο Russell Seitz έχει αποκαλύψει ότι το συνολικό βάρος του Διαδικτύου είναι περίπου όσο μιας φράουλας, κάτι που φαίνεται απίστευτο αν σκεφτούμε το άπειρο ποσό πληροφοριών που περιλαμβάνει.

Αλλά τι ακριβώς είναι αυτό που ζυγίζεται;

Αν και συχνά σκεφτόμαστε το Διαδίκτυο ως κάτι προσωρινό, στην πραγματικότητα διαθέτει μια ελάχιστη φυσική μάζα.

Αυτή η μάζα προέρχεται από τα ηλεκτρόνια που κυκλοφορούν για να διατηρηθεί η λειτουργία του δικτύου, επιτρέποντάς μας να απολαμβάνουμε βιντεοπαιχνίδια, να παραγγέλνουμε φαγητό ή να πουλάμε τον παλιό μας αρτοπαρασκευαστή.

Ο υπολογισμός

Ο Seitz υπολόγισε προσέγγιστικά πόσα ηλεκτρόνια απαιτούνται για τη λειτουργία του Διαδικτύου.

Να τι αναφέρει ο Guardian από το 2007: «Ένα αμπέρ ισοδυναμεί με περίπου 1018 ηλεκτρόνια το δευτερόλεπτο. Απλοί υπολογισμοί δείχνουν ότι περίπου 50 γραμμάρια ηλεκτρονίων σε κίνηση αποτελούν το Διαδίκτυο».

«Η πληροφορία έχει πραγματικά μάζα»

Αν τα 50 γραμμάρια σας φαίνονται πολλά ή λίγα, αυτό εξαρτάται από το τι ακριβώς ζυγίζετε. Για παράδειγμα, χρειάζεστε λίγα αμύγδαλα, αλλά πολλούς κόκκους ρυζιού για να φτάσετε τα 50 γραμμάρια.

Και για τα ηλεκτρόνια, χρειάζεστε πραγματικά πολλά για να φτάσετε σε αυτή τη μάζα! Κάθε ηλεκτρόνιο έχει μάζα 9.1×10-31 κιλά, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεστε εκατομμύρια για να φτάσετε το βάρος των 50 γραμμαρίων!

Το 2011, ο καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, John D. Kubiatowicz, το επιβεβαίωσε, υπογραμμίζοντας ότι η πληροφορία, κατ’ ουσίαν, έχει μάζα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα