Μια νέα και άκρως επικίνδυνη απάτη στοχεύει δυνητικά 1,8 δισεκατομμύρια χρήστες του Gmail, με στόχο οι χάκερς να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στους λογαριασμούς τους. Αυτή η εξελιγμένη επίθεση αξιοποιεί την δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για την δημιουργία deepfake τηλεφωνικών κλήσεων και κακόβουλων email, καταφέρνοντας να παρακάμψει ακόμη και τα πιο εξελιγμένα φίλτρα ασφαλείας.

Λεπτομέρειες της απάτης: Πώς εξαπατούν τους χρήστες

Η απάτη βασίζεται στον συνδυασμό τηλεφωνικών κλήσεων και απατηλών emails, με στόχο να πείσουν τους ανυποψίαστους χρήστες ότι ο λογαριασμός τους έχει παραβιαστεί ή κινδυνεύει. Η διαδικασία ξεκινά με μια τηλεφωνική κλήση, όπου ο χρήστης ενημερώνεται για ύποπτη δραστηριότητα που ανιχνεύθηκε στον λογαριασμό του Gmail. Στη συνέχεια, τον ενημερώνουν ότι θα λάβει άμεσα ένα email με αναλυτικές οδηγίες για την επίλυση του υποτιθέμενου προβλήματος.

Το email που λαμβάνει ο χρήστης περιέχει έναν παραπλανητικό σύνδεσμο που οδηγεί σε έναν ψεύτικο ιστότοπο. Αυτός ο ιστότοπος έχει σχεδιαστεί με τέτοια ακρίβεια ώστε να μοιάζει πανομοιότυπος με τον επίσημο ιστότοπο της Google, δημιουργώντας μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Στη συνέχεια, παροτρύνει τους χρήστες να εισάγουν τα προσωπικά τους διαπιστευτήρια (όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης) για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους και να “διορθώσουν” το πρόβλημα.

Οι επιδιώξεις των χάκερς και οι κίνδυνοι για τους χρήστες του Gmail

Σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ο απώτερος σκοπός των χάκερς είναι να αποσπάσουν τον κωδικό επαναφοράς του λογαριασμού Gmail από το θύμα. Οι χάκερς, χρησιμοποιώντας ψευδείς δικαιολογίες, ισχυρίζονται ότι ο κωδικός αυτός είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση της ασφάλειας του λογαριασμού. Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε ότι δεν κινδυνεύουν μόνο οι λογαριασμοί Gmail. Όλες οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές που συνδέονται με τον λογαριασμό Gmail (όπως Google Drive, YouTube, Google Photos κ.λπ.) καθίστανται δυνητικά ευάλωτες σε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και παραβίαση.

Προειδοποίηση από το FBI σχετικά με τις deepfake απάτες

Όπως επισημαίνει η Daily Mail, το FBI έχει εκδώσει επίσημη προειδοποίηση, τονίζοντας ότι αυτές οι εξελιγμένες τακτικές μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές οικονομικές απώλειες, σημαντική ζημιά στην προσωπική ή επαγγελματική φήμη και παραβίαση ευαίσθητων δεδομένων, όπως τραπεζικών λογαριασμών και προσωπικών εγγράφων.

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Malwarebytes δημοσίευσε πρόσφατα μια αναλυτική αναφορά, υπογραμμίζοντας ότι η προειδοποίηση του FBI «δεν πρέπει να ληφθεί υπόψιν επιπόλαια». Η Malwarebytes τόνισε έμφαση ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες είναι πλέον εύκολα προσβάσιμα και οικονομικά προσιτά. Ενδεικτικά, το κόστος για την πραγματοποίηση των πιο προηγμένων επιθέσεων (όπως phishing attacks) μέσω email ξεκινά από μόλις 5 δολάρια.

Μια σχετική μελέτη της McAfee αποκάλυψε ότι ένα πειστικό deepfake (βίντεο ή ηχητικό απόσπασμα) μπορεί να δημιουργηθεί σε λιγότερο από 10 λεπτά και με ένα εξαιρετικά χαμηλό κόστος, γεγονός που καθιστά αυτές τις απάτες ιδιαίτερα επικίνδυνες και δύσκολο να εντοπιστούν.

Συμβουλές και οδηγίες προστασίας για τους χρήστες του Gmail από τις απάτες deepfake

Η Malwarebytes εξέδωσε σαφείς και πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές για να προστατευτούν οι χρήστες του Gmail από αυτές τις εξελιγμένες απάτες:

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί: Μην κάνετε ποτέ κλικ σε συνδέσμους και μην κατεβάζετε αρχεία που περιέχονται σε απρόσμενα ή ύποπτα emails και μηνύματα, ακόμη και αν φαίνονται να προέρχονται από αξιόπιστες πηγές.

Επιβεβαιώστε την αυθεντικότητα: Μην εισάγετε ποτέ προσωπικές πληροφορίες (όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς πιστωτικών καρτών κ.λπ.) σε ιστότοπους, εκτός αν είστε 100% σίγουροι για τη νομιμότητα και την ασφάλειά τους. Ελέγξτε προσεκτικά τη διεύθυνση του ιστότοπου (URL) και αναζητήστε το εικονίδιο της κλειδαριάς στην γραμμή διευθύνσεων, το οποίο υποδεικνύει μια ασφαλή σύνδεση (HTTPS).

Χρησιμοποιήστε διαχειριστή κωδικών πρόσβασης (Password Manager): Επωφεληθείτε από τη χρήση ενός αξιόπιστου διαχειριστή κωδικών πρόσβασης. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία συμπλήρωσης των διαπιστευτηρίων σας μόνο σε αυθεντικούς και αξιόπιστους ιστότοπους, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο να πέσετε θύμα απάτης.

Παρακολουθήστε τακτικά τους λογαριασμούς σας: Ελέγχετε συχνά τους λογαριασμούς σας στο Gmail και άλλες σημαντικές υπηρεσίες για τυχόν σημάδια μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης, όπως αλλαγές στις ρυθμίσεις, άγνωστες δραστηριότητες ή διαρροή δεδομένων.