Δύο αστέρια σε τροχιά γύρω από μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications αποκαλύπτει την παρατήρηση δύο άστρων να περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κοντά στην υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας.

Η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα γνωστή ως Sagittarius A*, έχει μάζα που ισοδυναμεί με 4 εκατομμύρια φορές αυτή του Ήλιου και παραμένει σχετικά ήσυχη, απορροφώντας sporadically αέρια και σκόνη από τον περιβάλλοντα χώρο.

Αν και οι επιστήμονες έχουν ήδη κατανοήσει ότι αστέρια μπορούν να σχηματιστούν κοντά σε τέτοιες μαύρες τρύπες, αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται η επιβίωση ενός ζεύγους άστρων τόσο κοντά σε μία επικίνδυνη κοσμική “καταιγίδα”.

starry sky 1946936 1280 1

Αυτό το νεαρό ζευγάρι αστεριών, ηλικίας περίπου 2,7 εκατομμυρίων ετών, έχει βρει μια μοναδική ισορροπία. Αν βρίσκονταν πιο μακριά, η ισχυρή βαρυτική έλξη της μαύρης τρύπας θα τα διαχώριζε, ενώ αν πλησίαζαν περισσότερο, θα συγχωνεύονταν σε ένα ενιαίο αστέρι.

«Η ανακάλυψη αυτή είναι ενδιαφέρουσα και ασυνήθιστη, όμως απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως τη φύση αυτών των αντικειμένων», δήλωσε η αστροφυσικός Άννα Τσιούρλο από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Αν και το σύστημα φαίνεται αυτή τη στιγμή σταθερό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η «κοσμική χορογραφία» δεν θα παραμείνει έτσι για πάντα. «Τα δύο αστέρια μπορεί τελικά να συγχωνευθούν, αλλά το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό είναι αβέβαιο», ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Φλοριάν Πάισκερ, από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας.

stars 5724700 1280 1

«Είμαστε πραγματικά τυχεροί που παρατηρήσαμε το σύστημα τη σωστή στιγμή», συμπλήρωσε.

Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει νέες προοπτικές στην κατανόηση του πώς τα αστρικά συστήματα μπορουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σε τόσο ακραία βαρυτικά περιβάλλοντα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα