Μπορείτε να αποκτήσετε τον υπολογιστή που συνδυάζει κυκλώματα με ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα

Η επόμενη γενιά υπολογιστών ανθίζει στον τομέα της νευροτεχνολογίας, συνδυάζοντας το βιολογικό με το τεχνολογικό.

Ο πρώτος υβριδικός υπολογιστής με ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ερευνητική ομάδα ανέπτυξε τον πρώτο εμπορικά διαθέσιμο υβριδικό υπολογιστή CL1, που ενσωματώνει πάνω από 800.000 νευρώνες καλλιεργημένους σε τσιπ πυριτίου. Το σύστημα στηρίζεται σε εξειδικευμένο μηχανισμό διατήρησης ζωής, δημιουργώντας μια πρωτοποριακή βιολογική μηχανή που συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη και τη βιολογία.

Βασισμένο στο πρωτότυπο DishBrain, το CL1 επιδεικνύει σημαντική πρόοδο, παρόλο που δεν έχει φτάσει ακόμα τις επιδόσεις των ισχυρότερων παραδοσιακών υπολογιστών. Ωστόσο, υπερέχει στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης, χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερη ισχύ.

Καινοτομία στην κατανάλωση ενέργειας και την επεξεργασία δεδομένων

Ένα rack υπερύβριδων μονάδων CL1 απαιτεί μόνο 1.000 watt, σε αντίθεση με τα μεγάλα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης που καταναλώνουν ενέργεια ισοδύναμη με ολόκληρες χώρες. Η ανάπτυξη αυτή δίνει τη δυνατότητα αποστολής κώδικα απευθείας στους νευρώνες, οι οποίοι ανταποκρίνονται σε ηλεκτρικά σήματα σαν bits πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο.

Η πλατφόρμα επιτρέπει συνεχόμενη προσαρμογή και μάθηση, κάνοντας το CL1 ένα ισχυρό εργαλείο για:

  • Έρευνες νευροεπιστήμης
  • Μελέτη μηχανισμών μάθησης και δημιουργικότητας
  • Πειραματισμό με νέα φαρμακευτικά σκευάσματα σε κυτταρικό επίπεδο
  • Μικροσκοπική εικόνα νευρικού ιστού σε τσιπ

    Διαθεσιμότητα και μελλοντικές εφαρμογές

    Οι πρώτες μονάδες CL1 θα κυκλοφορήσουν σύντομα στην αγορά με τιμή περίπου 35.000 δολάρια, ενώ προσφέρεται και η δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης μέσω ενοικίασης με κόστος 300 δολάρια την εβδομάδα. Οι νευρώνες προέρχονται από δείγματα δέρματος και αίματος ενηλίκων δοτών, ενώ η διάρκεια ζωής κάθε βιολογικής καλλιέργειας περιορίζεται στους έξι μήνες.

    Αυτή η νευροβιοτεχνολογική εξέλιξη ενισχύει τον τομέα της ιατρικής έρευνας και ανοίγει νέους ορίζοντες στην ανάπτυξη εξαιρετικά αποδοτικών και εξελιγμένων υπολογιστικών συστημάτων.

    PS6: Ετοιμάζεται με έμφαση στην απεικόνιση και στόχο να «σπάσει τα όρια» στα γραφικά

    δειτε ακομα

    δειτε ακομα