Η Ευρωπαϊκή Ένωση επανεξετάζει τις έρευνές της για τους τεχνολογικούς κολοσσούς, υπό το φως της ενδεχόμενης επιστροφής Τραμπ, που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες.
Επανεξέταση Ερευνών: Επιρροή Τραμπ στους Τεχνολογικούς Κολοσσούς
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεωρεί τις εν εξελίξει έρευνες που αφορούν μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Apple, η Meta και η Google. Αυτή η κίνηση έρχεται καθώς οι αμερικανικές εταιρείες φέρεται να επιδιώκουν την παρέμβαση του εκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, θεωρώντας ότι οι κανονισμοί της ΕΕ είναι υπερβολικά αυστηροί.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Financial Times, η αναθεώρηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές ή ακόμα και στην αναστολή των ερευνών που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επανεξέταση θα καλύψει υποθέσεις που ξεκίνησαν από τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους, στο πλαίσιο του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές.
Η χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στην αρχή μιας νέας πενταετούς θητείας, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι πιέσεις για την επίλυση σημαντικών υποθέσεων, με τον Ντόναλντ Τραμπ να ετοιμάζεται για την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.
Ο Ρόλος του Τραμπ στις Ρυθμιστικές Πολιτικές για την Τεχνολογία
Ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, με γνώση της κατάστασης, δήλωσε: «Αυτό θα αλλάξει ριζικά το τοπίο για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, δεδομένων των στενών σχέσεών τους με τον Τραμπ, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν για να μας επηρεάσουν. Πολλά είναι αβέβαια αυτή τη στιγμή.»
Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, όλες οι αποφάσεις και τα πιθανά πρόστιμα θα ανασταλούν, αν και οι διαδικασίες των υποθέσεων θα συνεχιστούν, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Ενώ κάποιες έρευνες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, άλλες είναι πιο προχωρημένες, με ανακοινώσεις για τη Google να αναμένονται ήδη από πέρυσι.
Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι οι ρυθμιστικές αρχές στις Βρυξέλλες αναζητούν πολιτική καθοδήγηση πριν λάβουν οριστικές αποφάσεις στις υποθέσεις που αφορούν την Google, την Apple και τη Meta.
Η αναθεώρηση έρχεται καθώς ευρωπαίοι νομοθέτες καλούν την Επιτροπή να αγνοήσει τις πιέσεις από τις ΗΠΑ, ενώ οι ηγέτες της Silicon Valley θεωρούν την επιστροφή Τραμπ ως θετική εξέλιξη για τις ρυθμιστικές υποθέσεις στον τομέα της τεχνολογίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, έχει ζητήσει από τον εκλεγέντα πρόεδρο να εμποδίσει τις Βρυξέλλες από το να επιβάλλουν πρόστιμα στους αμερικανικούς κολοσσούς, υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ έχουν επιβάλει ποινές ύψους «άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων» τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Ο Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή του να μειώσει τους ελέγχους δεδομένων στο Facebook και το Instagram, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις των κανονισμών της ΕΕ. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα υπερασπιστεί τα αμερικανικά συμφέροντα σε διεθνές επίπεδο.
Ένας αξιωματούχος τόνισε ότι η επανεμφάνιση του Τραμπ στην πολιτική σκηνή είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την τρέχουσα επανεξέταση.
Διαδικασίες και Δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι «παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην αποτελεσματική επιβολή» των κανονισμών της. Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των τρεχουσών υποθέσεων μη συμμόρφωσης, και σίγουρα όχι για πολιτικούς λόγους.»
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «οι υποθέσεις είναι σε εξέλιξη και δεν είναι έτοιμες σε τεχνικό επίπεδο», εξηγώντας ότι οι έρευνες αυτές απαιτούν χρόνο λόγω της πολυπλοκότητάς τους και της ανάγκης για νομική σαφήνεια στις αποφάσεις της Επιτροπής.
Πριν από την εκλογή του Τραμπ, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές είχαν αναλάβει δυναμική δράση έναντι των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις για το άνοιγμα των αγορών και τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τον τομέα της τεχνολογίας. Αυτές οι δράσεις περιλαμβάνουν:
- Πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης.
- Εφαρμογή του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) για τη ρύθμιση του διαδικτυακού περιεχομένου.
Σύμφωνα με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), που αποσκοπεί στον περιορισμό της κατάχρησης από μεγάλες πλατφόρμες, οι Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει έρευνες από τον Μάρτιο κατά της Apple, της Google και της Meta. Οι έρευνες αυτές αφορούν συγκεκριμένα θέματα όπως:
- Πιθανές αντιανταγωνιστικές πρακτικές.
- Θέματα διαλειτουργικότητας.
- Δίκαιη πρόσβαση σε δεδομένα.
Η Κομισιόν έχει επίσης δεχθεί πιέσεις να αξιοποιήσει πλήρως τις εξουσίες της σύμφωνα με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, ένα σύνολο κανόνων που αποσκοπούν στη ρύθμιση του περιεχομένου στο διαδίκτυο και στον περιορισμό της επιρροής του τεχνολογικού μεγιστάνα Ίλον Μασκ στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, μέσα από την πλατφόρμα X (πρώην Twitter).
Η επανεξέταση των ερευνών αυτών αναμένεται να καθορίσει την πορεία της ρυθμιστικής πολιτικής της ΕΕ προς τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον, σε ένα περιβάλλον αυξημένης γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.