Apple: Έντονη αγωγή 3,8 δισ. λιρών για παγίδευση 40 εκατ. χρηστών iCloud

Μια βρετανική ομάδα προστασίας καταναλωτών έχει καταθέσει αγωγή ύψους 3,8 δισ. λιρών κατά της Apple, κατηγορώντας την τεχνολογική γίγαντα ότι έχει παγιδεύσει 40 εκατομμύρια χρήστες της υπηρεσίας iCloud.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Apple φέρεται να έχει αποκλείσει 40 εκατομμύρια Βρετανούς χρήστες iCloud, χρεώνοντάς τους «αστρονομικά» ποσά. Αν η αγωγή δικαιωθεί, κάθε χρήστης θα μπορούσε να λάβει περίπου 100 βρετανικές λίρες.

Η Apple έχει απορρίψει τις κατηγορίες περί αντιανταγωνιστικών πρακτικών, δηλώνοντας ότι οι χρήστες δεν είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν το iCloud. Μάλιστα, τόνισαν ότι πολλοί πελάτες επιλέγουν εναλλακτικές λύσεις και εργάζονται σκληρά για να διευκολύνουν τη μεταφορά δεδομένων.

Ο Τόμπι Σταρ από τη νομική εταιρεία Humphries Kerstetter αναφέρθηκε σε αυτή την αγωγή ως μέρος ενός «αυξανόμενου κύματος μαζικών νομικών απαιτήσεων κατά της Apple». Έκανε λόγο για άλλες γνωστές εταιρείες όπως η Facebook, Google και οι μεγαλύτεροι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι βρίσκονται υπό νομική πίεση. «Αν και πολλές από αυτές τις υποθέσεις βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και η επίλυσή τους απαιτεί χρόνο, αναμένονται περισσότερες αποφάσεις και διευθετήσεις τα επόμενα δύο χρόνια που θα επηρεάσουν τους τεχνολογικούς κολοσσούς» συμπλήρωσε ο Σταρ.

Τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι χρήστες των προϊόντων της Apple «πληρώνουν ένα τίμημα» για τον ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, όπου παρέχεται ένα περιορισμένο δωρεάν ποσό, το οποίο τους ενθαρρύνει στη συνέχεια να πληρώσουν για τη χρήση της υπηρεσίας iCloud για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας φωτογραφιών, βίντεο και λοιπών δεδομένων.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Η απάντηση της Apple

Οι τιμές για τον αποθηκευτικό χώρο της Apple κυμαίνονται από 0,99 βρετανικές λίρες τον μήνα για 50 GB, έως και 54,99 βρετανικές λίρες τον μήνα για 12 TB. Η Apple περιορίζει την πρόσβαση σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες αποθήκευσης με το πρόσχημα της ασφάλειας, κάτι που όμως συμβάλλει και στα μεγάλα έσοδά της.

Η αγωγή υποστηρίζει ότι η Apple ουσιαστικά «κλειδώνει» τους χρήστες στις υπηρεσίες της, επιβάλλοντας υπερβολικές χρεώσεις. Η διευθύνουσα σύμβουλος της ομάδας «Which?», Άναμπελ Χουλτ, δήλωσε: «Με την υποβολή αυτής της αγωγής, στέλνουμε το μήνυμα σε μεγάλες εταιρείες όπως η Apple ότι δεν μπορούν να εκμεταλλεύονται τους Βρετανούς καταναλωτές χωρίς συνέπειες».

«Αυτή η νομική ενέργεια μας επιτρέπει να υποστηρίξουμε τους καταναλωτές στην αποζημίωση που δικαιούνται, να αποτρέψουμε παρόμοιες πρακτικές στο μέλλον και να ενισχύσουμε μια πιο ανταγωνιστική αγορά» πρόσθεσε, ενώ η Apple διαψεύδει τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι «απορρίπτει οποιαδήποτε πρόταση περί αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς και θα υπερασπιστεί δυναμικά τις θέσεις της».

δειτε ακομα

δειτε ακομα