Αποκαλυπτική εικόνα αποκαλύπτει μυστικό παράγοντα για το Αλτσχάιμερ

Μια εντυπωσιακή εικόνα που προέκυψε από εργασίες που διαρκούσαν πάνω από τρεις μήνες, αποτύπωσε την αλληλεπίδραση καρκινικών κυττάρων από τον εγκέφαλο ποντικιών και απέσπασε την πρώτη θέση στον 50ο διαγωνισμό Small World της Nikon για μικρογραφία. Πώς μπορεί, όμως, αυτή η ανακάλυψη να συμβάλει στην έρευνα για την ασθένεια Αλτσχάιμερ;

Ερευνητές από το Augusta University, οι Bruno Cisterna και Eric Vitriol, χρησιμοποίησαν χρώματα για να αναδείξουν τα κυτταρικά στοιχεία του εγκεφάλου, αποκαλύπτοντας έτσι τις ανωμαλίες στη δομή των κυττάρων που σχετίζονται με νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως είναι το Αλτσχάιμερ.

«Ένα από τα κύρια προβλήματα στις νευροεκφυλιστικές νόσους είναι η έλλειψη κατανόησης των αιτίων τους», αναφέρει ο Cisterna. Μετά από τρία χρόνια εντατικής έρευνας, οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα ευρήματά τους.

Η μικροσκοπική εικόνα αποκαλύπτει δύο διαφορετικούς τύπους κυττάρων: έναν στρογγυλό, λιγότερο εξειδικευμένο και έναν πιο επιμηκυμένο, που μοιάζει με νευρώνα. Στην εικόνα, οι πυρήνες των κυττάρων είναι χρωματισμένοι σε μοβ, ενώ οι δομές του κυτταρικού σκελετού είναι πράσινες.

alzheimer

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην απώλεια μιας πρωτεΐνης, της προφιλίνης 1 (PFN1), που επηρεάζει τη σύνθεση του κυτταρικού σκελετού. Διαπιστώθηκε ότι αυτή η απώλεια οδηγεί σε προβλήματα στο σύστημα μεταφοράς των κυττάρων, κάτι που σχετίζεται με ασθένειες όπως η ALS και το Αλτσχάιμερ.

Η αποκατάσταση φυσιολογικών επιπέδων της PFN1 επέτρεψε στα κύτταρα να επανέλθουν σε κανονική λειτουργία, υποδεικνύοντας ότι η προφιλίνη 1 παίζει ρόλο στη ρύθμιση του συστήματος μεταφοράς με την αλληλεπίδρασή της με το ακτίνη.

«Για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών, είναι απαραίτητο πρώτα να κατανοήσουμε τα θεμέλια της νόσου», τονίζει ο Cisterna, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της έρευνας για την κατανόηση και τη θεραπεία των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Ο Eric Flem, ανώτερος διευθυντής της Nikon Instruments, σημείωσε ότι ο διαγωνισμός Nikon Small World «υπογραμμίζει τη μαγεία και την ομορφιά των μικροσκοπικών λεπτομερειών, ενισχύοντας την περιέργεια για την έρευνα και την ανακάλυψη».

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Journal of Cell Biology, προσφέροντας μια νέα προοπτική στις μικροσκοπικές ανακαλύψεις της επιστήμης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα